Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katla och fåfängligheten

Fåfängligheters fåfänglighet, allt är fåfänglighet, säger Predikaren. Vad är det för nytta med all möda människan lägger sig till med under solen?

Också strävandet efter visdom är ett jagande efter vind. Så långt Predikaren i Bibeln. Det är ett lite väl pessimistiskt perspektiv i mina ögon från en tid då förändringarna var små och långsamma. Men det är vackra ord som kommer för mig när jag ser bilden av det vulkanutbrott som stoppat flygtrafiken i hela norra Europa. Att vulkanen intill heter Katla får hela dramat att ta ännu en litterär – Astrid Lindgrensk – vändning. Det hela ger oss perspektiv. Vi kan nå långt men den jord vi bor på sätter gränser. Som släkte tänjer vi dem genom att vi blivit så många. Men vi måste leva och ha som utgångspunkt att vi bara har en jord att värna. Med ny teknik och med varsam politik kan välståndet ändå nå alla.

Det är inte lätt att finna några vinnare i ett Europa drabbat av flygstopp. Blir det några så bör det vara videokonferensbranschen – och kanske LO:s ordförande. När LO-distriktet i Mellersta Norrland höll årsmöte i Sollefteå i helgen så deltog nämligen LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin via videolänk. Det var svårt att tro innan det började, men hon fick – sittande vid ett skrivbord i LO-borgen – god kontakt med åhörarna som även inbegrep sossarna i Västernorrland som samtidigt samlats till distriktskongress. Sedan behöver man inte ha mycket fantasi för att föreställa sig att det var skönt för henne att slippa en lång resa. Vulkanutbrott slår olika. Med lite tur går flyget snart igen.