Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Käte Räder

Pianisten, pianopedagogen och den hängivna musikern Käte Räder avled i sitt föräldrahem i Berlin den 3 november. Dit flyttade hon vid 70 års ålder. Hon blev 88 år gammal.

Annons

Käte mötte jag när jag kom till Jämtland och Östersund 1975, då som kapellmästare vid Regionmusiken. Käte deltog flitigt i musiklivet och fanns alltid med där det behövdes en skicklig pianist. Hon kunde med glädje och stolthet uppleva att många av hennes elever utvecklades till framstående konsertpianister. Några har jag fått glädjen av att samarbeta med som dirigent. Ingrid Lindgren, Iréne Högström och Lena Johnson.

Käte hade en sommarstuga vid Alsensjön och där hade hon placerat ett piano. Många gånger var jag där och repeterade inför förestående konsertframträdande. Personligt engagemang präglade hennes undervisning och hon uppmärksammade också elever som prövade på banan som tonsättare. Hon författade också en egen pianoskola. Hennes elevkonserter kunde bjuda på förstagångframträdanden. Hennes hem vid Moltkestr. 10 i Berlin präglades av gästfrihet med musicerande, frukost i den lummiga trädgården och gemytlig samvaro. Man kände alltid sig välkommen.

Sin kontakt med Sverige fick hon genom den Svenska kyrkan i Berlin där hon regelbundet och personligen deltog i församlingens verksamhet.

Olof Lindgren

Mer läsning

Annons