Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Katastrofövningen blev en katastrof ...”

Ambulanser kom 30 minuter efter larmet, ledarfunktioner hade flera ansvariga och det rådde ett allmänt kaos när länets största krisövning genomfördes för en månad sedan.

– Jag kan inte och ska undvika att kommentera de här uppgifterna just nu, säger Karl-Arne Karlsson, riskhanterare på länsstyrelsen.

Källor till LT berättar att katastrofövningen blev just – en katastrof.

Annons

Det räknas som en av de största krisövningarna i länets historia. Den så kallade Amaliaövningen den 20 april simulerade en stor flygolycka på Frösön där närmare 400 personer var involverade. Polisen, försvaret, sjukvården, kommunerna och länsstyrelsen samarbetade för att lösa logistiken kring en olycka som gick ut på att ett flygplan hade störtat och 100 passagerare var mer eller mindre allvarligt skadade.

Men de första uppgifterna om övningen har börjat sippra ut och den pekar knappast på ett väloljat räddningsmaskineri i länet.

Uppgifter till LT berättar att det tog minst 30 minuter för de första ambulanserna att komma till olycksplatsen, svårt skadade blev aldrig undersökta, kapaciteten på sjukhuset att ta hand om skadade räckte inte till, stora kunskapsluckor fanns på länsstyrelsen och att det rådde förvirring kring vem som hade ledningsansvaret – bland annat.

Karl-Arne Karlsson är riskhanterare på länsstyrelsen och en av dem som var med att planera övningen.

– Jag har inget underlag alls och har inte sett eller hört särskilt mycket. Det som har kommit till mig är att man har varit nöjda med övningen och att man tyckte att det har gått bra, säger han.

– Jag har inte hört särskilt mycket om detaljer. Jag vet att det var en viss röra om vem som var räddningsledare. Men det beror på vilken nivå på befälsnivå man pratar om, fortsätter han.

En första utvärdering kring krisövningen ska presenteras den 2 juni i ett sammanträdesrum på länsstyrelsen i Östersund, men det är först efter semestrarna som en slutrapport läggs fram.

– Har det gått lite på sniskan är det inte särskilt märkligt. Det är ju därför vi har genomfört övningen för att se vad som inte bra och vad som ska förbättras, annars blir det bara en uppvisning.

– Det finns alltid saker att förbättra, men jag kanske inte kan säga exakt vad i dag.

Vad notan går på efter denna storövning är i dag inte heller känd. Inte heller vad myndigheterna, organisationerna och kommunerna har budgeterat.