Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofläge i fyra delstater

Samtidigt som nationalgardet kallats in för att bekämpa oljan från den stora läckan i Mexikanska golfen utbildas nu delstaten Louisianas fångar i oljesanering.

Annons

Kriminalvårds- och miljövårdsmyndigheterna samarbetar för att lära upp fångarna, sade guvernör Bobby Jindal på fredagen. Också nationalgardets chefer får lära sig att rensa stränder och ta hand om oljan så att de i sin tur kan utbilda sitt manskap.
Sedan oljan nådde Louisianas känsliga kust sent på torsdagen arbetar myndigheterna och BP:s folk dygnet runt med att försöka samla upp den.
Under fredagen utlyste delstaterna Alabama och Mississippi, liksom tidigare Louisiana och Florida, katastrofläge inför oljehotet.
De fyra delstaterna har inom sitt område nästan hälften av USA:s ekologiskt känsliga våtmarker.
Med cirka 800 000 liter olja som rinner rakt ut i havet varje dag kan katastrofen snart vara jämförbar med den då Exxon Valdez gick på grund utanför Alaska 1989 och som hittills betecknats som den värsta i USA:s historia.
– Oljeläckan utgör ett allvarligt hot mot vår natur och vår ekonomi, sade Alabamaguvernören Bob Riley. Med våra naturresurser, vår sysselsättning och våra kustsamhällen i riskzonen, har Alabama inte råd att ta någonting för givet.
Guvernör Haley Barbou i Mississippi sade att han beordrat Mississippis nationalgarde att hjälpa de lokala myndigheterna med katastrofansvaret.

Den amerikanska kustbevakningen fruktar att den oljekälla under vattnet som läcker ut råolja i Mexikanska golfen kan öka ytterligare och okontrollerat pumpa ut miljoner liter med olja dagligen.
Enligt Alabama-tidningen The Mobile Press-register skulle oljeutsläppen kunna gå från dagens 5 000 fat om dagen till 50 000 fat om dagen.
Tidningen citerar en hemligstämplad rapport från den statliga havsmyndigheten Noaa. Enligt den har ytterligare två utsläppshål upptäckts på platsen.
”Om röret havererar ytterligare kan flödet bli okontrollerat, vilket skulle leda till utsläpp i en omfattning som är högre än vad som tidigare beräknats”, hette det.
Noaas talesman uppgav dock att myndigheten offentliggjort de ytterligare läckorna redan i onsdags. Gällande beräkningen om utsläppen sade han att han låter dokumentet ”tala för sig själv”.

Mer läsning

Annons