Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofen födde samarbetet

Likt Fågel Fenix har Strömsunds första galleria nu rest sig ur askan efter den förödande branden i Granenhuset 2005. Att man nu sågat upp väggarna mellan butikerna utgör nästa steg i det fina samarbete som vuxit fram i huset efter katastrofen.

Branden i Granenhuset den 10 oktober 2005 var en stor katastrof för alla butiksägarna. Föga kunde man då ana att det faktiskt skulle komma något gott ut ur den.

– Vi blev ju lika drabbade allihopa, säger Kerstin Holmberg på Skocentralen. Det gjorde att vi började träffas, och det var jättebra. Ibland var man nere, ibland var man uppe, det var tårar, och det var skratt, och vi stöttade varandra.

Görgen Åström på Sportringen instämmer till fullo:

– Som tur var hade vi alla samma försäkringsbolag, vi pratade med samma personer och det var bra att kunna diskutera läget i gruppen.

Det blev naturligt att samarbeta efter olyckan:

– Det första var när vi ordnade en gemensam utförsäljning efter branden, säger Görgen.

Samarbetet har fortsatt och vuxit hela tiden. Man började till exempel anordna gemensamma aktiviteter vår och höst. Samarbetet har snarare ökat kundkretsen än minskat:

– Vi drar kunder till varandra, och till Strömsund. De helger vi har gemensamma saker är alltid toppdagar vad gäller försäljningen, och vi får till och med leverantörerna med oss, för de tycker att samarbetet är så värdefullt.

Man har börjat ha gemensamma personalfester och flera gånger har man fått samarbeta kring olyckor igen, eftersom översvämningar drabbat dem gång på gång i sommar. Då har man hjälpt varandra att hålla undan vattnet och att röja efteråt. Att samarbeta är viktigt i små orter, anser Kerstin:

– Vi behöver förstärka varandra för vi är ju så små.

Nu har man tagit ett steg till i den riktningen, nämligen sågat upp väggarna mellan de fyra butikerna och därmed skapat Strömsunds första galleria. I september bli det officiell invigning, men redan nu kan man gå inomhus, från den ena affären till den andra. Personal från alla butikerna samlades när dörrarna öppnades för första gången, och skålade (i alkoholfri cider) med varandra för den nya gallerian. Så fort man samlats, så började idéerna flöda:

– Vi kan ordna en dag då vi låser dörrarna till Jojo och Sportringen, säger Helena Åström på Bomiljö. Då får besökarna gå in hos mig och ut hos dig, Kerstin, så måste de passera genom alla butikerna...