Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Katastrofen – en av de värsta i modern tid"

Ett uppskattat och viktigt seminarium hölls under onsdagen på Storsjöteatern.

Mellan 46 000 och 57 000 flyktingar förväntas söka asyl i Sverige 2014, varav de allra flesta från Syrien. Mot bakgrund av det arrangerade Regionförbundet och Länsstyrelsen ett seminarium i veckan om Syrien och den politiska krisen. Professor Leif Stenberg vid Lunds universitet och före detta ambassadören och författaren Ingmar Karlsson föreläste inför runt 200 kommun- och landstingsanställda och personal från Arbetsförmedlingen och Migrationsverket i länet.

Den gedigna historiska tillbakablicken av Mellanösterns och framförallt Syriens många religiösa och etniska minoriteter beskrevs grundligt för att alla på plats skulle få en förståelse för den situation som råder i dag. Under eftermiddagen fokuserades på dagens situation där ofattbar information redovisades, som att det hittills har dött 11000 barn i konflikten, att en tredjedel av landets alla offentliga byggnader är borta samt att nästa år kommer hälften av Syriens befolkning, över 10 miljoner människor, vara i behov av hjälp från omvärlden.

– Allt som regimen gör handlar om att sitta kvar till varje pris, säger Ingmar Karlsson som tror att presidenten Bashar al-Assad kommer att sitta kvar mycket länge, då internationella intressen inte önskar ett slut, eftersom de tjänar stora pengar på vapenhandeln bland annat.

– Katastrofen är en av de värsta i vår moderna tid. Klyftorna har ökat och försoningsprocessen kommer att ta lång tid. Och det är det syriska folket själva som ska avgöra hur deras framtid ska vara, säger Leif Stenberg.

Han gav också ett exempel på hur kontrollen av befolkningen, genom olika informatörer, gör att syrierna inte vågar prata politik på offentliga platser.

– I maj 2011 hade jag besök av 25 studenter från Damaskus universitet. Och jag frågade då så fort de kom, vad är det som händer i Syrien nu? Då svarade en student:

– Det kan jag inte säga. Det är alldeles för många syrier i rummet.

När Leif Stenberg i kaffepausen fick höra att kommunstyrelsen i Östersund beslutat att ta emot 250 flyktingar nästa år reagerade han starkt.

– Utmärkt, jag applåderar den kommunstyrelsen, all heder åt den. Sverige har en fin tradition som många andra länder borde följa.