Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofal grusväg sabbar livet vid Flåsjön

Grusvägen mellan Lövberga och Alanäs körs varje år sönder av stora långtradare lastade med timmer.

Nu har de boende vid vägen fått nog.

– Det är en urdålig väg. I 40 års tid har vi kämpat för att få vägen asfalterad, säger Lars Gustafsson, som har sommarstuga i Holmsund.

Mellan E45 vid Lövberga och länsväg 342 vid Alanäs går det sedan många år en några mil lång grusväg som går längs Flåsjön.

Enligt de boende i området är vägen i bedrövligt skick och den förstör bilarna.

– Vägen har blivit allt sämre de senaste åren, säger Lars Gustafsson, sommarboende i Havsnäs.

Han berättar att han varit i Havsnäs sedan 1950-talet. De boende har i alla år önskat sig en asfaltering av grusvägen.

Men de riktiga problemen började när skogsindustrins långtradare för några år sedan på allvar började använda vägen. Personal från statliga Svevia försöker varje år preparera vägen. Men det hjälper inte mycket enligt Lars Gustafsson.

– Jag tycker så synd om Svevias personal. De försöker verkligen att göra vägen så bra som möjligt. Men den går sönder efter någon vecka. Det är ju inte deras fel, säger han.

Nu har han och två andra sommarboende i området samlat ihop närmare 200 namnunderskrifter för att få vägen asfalterad. De har skickat in underskrifterna till landshövdingen och länsstyrelsen där vägpengarna finns. Men han har också skickat den till Trafikverket och Strömsunds kommun.

Vid ett tillfälle när länsstyrelsen planerade asfaltering så blev Flåsjövägen "snuvad" på vägpengarna till förmån för en turistväg i Åre, enligt Lars Gustafsson. Nu hoppas han på bättre lycka.

– Det gäller att vara ute i god tid inför fördelningen av vägpengarna för nästa år. Men samtidigt kan vi inte göra mycket mer än att vädja till de ansvariga om att de ska göra något åt vägen, säger han.