Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Skyttberg

Katarina Skyttberg (född Lindström) har avlidit. Katta föddes i Småland i februari 1957 och var först av oss tre systrar som kom åren efter varandra.

Vi växte upp i Virsbo, en bruksort i Västmanland, där vi hade en bra och trygg uppväxt med mycket skratt och roliga upptåg. Eftersom Katta var äldst var hon också mest förståndig, en klippa att luta sig mot för oss yngre systrar.

Katta lämnade grundskolan i Virsbo med toppbetyg och bodde i USA ett år som utbytesstudent. Hon bodde på en liten ort, Peck i Michigan state, där det inte hände så mycket. Våra brev, där vi berättade om allt roligt vi var med om hemma, gjorde henne grön av avund. När hon kom hem började hon läsa på gymnasiet i Fagersta på samhällsvetenskaplig linje och sista året läste hon i Östersund, dit familjen flyttade.

Eftersom vi var tre systrar i ungefär samma ålder hade vi ett stort umgänge och det var ofta fest i vårt lilla radhus.

I slutet av 70-talet åkte vi till Israel och jobbade på kibbutz. Efter det flyttade Mia och Katta till Göteborg och levde ett kul studentliv med allt vad det innebar.

1979 reste vi systrar runt i Asien i ett halvår och det var ett härligt äventyr med bland annat tatueringar, Taj Mahal i fullmåne, transsibiriska tåg och mycket skratt.

Efter den resan bodde Katta kvar i Göteborg. Hon utbildade sig till skötare, men efter att ha försökt klättra in i ett fönster på sin lägenhet när låset gått i baklås, så krossade hon båda fötterna. Efter det fick hon veta att hon inte kunde fortsätta inom vården, då började hon läsa till arkitekt på Chalmers. Hon insåg snart att det inte var något för henne och bestämde sig för att fortsätta inom vården.

1984 var vi alla tre i Australien, där vi jobbade på biltvätt, charkuterifabrik och restaurang och hade däremellan tid att gå på många konserter, träffa roligt folk och ha mycket kul. Det var en otrolig trygghet att veta att vi alltid hade varandra.

Efter Australien flyttade Katta hem till Östersund och gick sjuksköterskeskolan och jobbade därefter inom psykvården. Efter några år pluggade hon till lärare för årskurs 1-7 på distans i Härnösand. Sedan dess har hon jobbat som lärare på Norra skolan och har alltid trivts med sitt jobb, barnen och sina kollegor.

Kattas största glädje i livet var hennes två tvillingflickor, Martina och Viveka, som föddes 1989 och som hon alltid satte i första rummet. Hon har alltid uppmuntrat dem att bli självständiga och stöttat dem i sitt val av studier. Hon har verkligen lyckats, finare flickor får man leta efter.

Katta blev sjuk våren 2011 och har kämpat mot sjukdomen tills hon för två månader sedan gav upp och började i stället planera för sin egen bortgång och begravning, typiskt Katta att vara så praktisk och realistisk. Vi skrattade mycket tillsammans när hon satt och berättade vad som skulle spelas, sägas, bjudas på och hur hon ville ha det. Situationen var märklig, men Katta gjorde att det kändes helt naturligt.

De sista två månaderna bodde hon på lasarettet och i hennes rum fanns alltid många vänner och hon frågade alltid hur alla andra hade det och hur de mådde. När hon till slut fick bli fri smärtan och somna in så fanns hennes älskade flickor vid hennes sida, precis som hon ville ha det. Vi kommer alltid att minnas henne och är övertygad om att hon tittar in till oss då och då genom en vindpust eller en fin himmel.

Hennes systrar Mia och Suss