Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina och Tage – bäst i länet på slöjddesign

/
  • Tage Lundqvist och Katarina Widegren vann hemslöjdskonsulenternas slöjddesigntävling och får dela på en prissumma av 10 000 kronor.Foto: Henrik Flygare
  • Traditionell slöjdteknik och modern design förenas i den rödvita svepkorgen till en skön helhet, tyckte juryn.

Traditionell slöjd och modern design i skön förening. Tage Lundqvist och Katarina Widegren vann hemslöjds-konsulenternas tävling med sin rödvita korg i svepteknik.

Annons

25 tävlingsdeltagare hade lämnat in 50 föremål till tävlingen ”Konstslöjd – slöjddesign”, som utlystes i somras. Med tävlingen ville man uppmuntra till nytänkande på traditionell grund:

– Vi vill se mer av det arbetssätt som man anammat till exempel hos IKEA och i Dalarna, där den lokala särprägeln påverkar nyproducerade föremål och produkter, säger Ingela Fredell, länshemslöjdskonsulent.

Juryn – länskulturchef Ingrid Printz, Tore Brännlund från Regionalt designcentrum och Ulrika Formgren från Jamtlis butik – var helt enhällig i valet av förstapristagare: ”Svepkorgen är ett gott exempel på samarbete mellan en skicklig slöjdare och en ung formgivare”, står det i motiveringen.

Tage Lundqvist är slöjdlärare på halvtid men ser fram emot att få mer tid till eget slöjdande när han snart går i pension. Han vittnar om hur välgörande det varit att få en ung formgivares syn på det han håller på med:

– Det är så lätt att fastna i det man kan. Ta det här med svepteknik. Av tradition har föremålen aldrig målats utan bara oljats eller lackats. De är jättefina när de är nya men blir fula efter några år.

Den vinnande korgen av sälg är vitmålad med sömmar av rödfärgad björkrot.

– Roten måste vara våt när man syr med den, så det gick inte att använda vilken färg som helst. Vi fick leta ett bra tag innan vi hittade en som fungerade, säger Tage.

Korgen har ett mjukt rundat handtag och dess utsida har fått ett geometriskt mönster utskuret med bildhuggarjärn.

– Mönstret har jag hämtat från gamla svepaskar, berättar Katarina. Hon återvände till länet härom året efter att ha utbildat sig i fem år på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och frilansar nu som form-givare, brodös med mera.

Tages och Katarinas korg kommer nu att ställas ut på Jamtli tillsammans med fem andra bidrag som gick till final i tävlingen. Och nästa år blir det en ny tävling, det är redan bestämt.

Mer läsning

Annons