Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kat von D är trött på kostymnissar

Hon är tatueringskonstens megastjärna, en levande reklampelare för hantverket. Men Kat von D har tröttnat på att bli styrd av män i kostymer.

I tv går hon rakt igenom rutan. Färgstark, frispråkig och på gränsen till helkroppstatuerad har hon fått en trogen skara fans över hela världen, först i "Miami ink", sedan i egna serien "LA ink".

Men den Kat von D som i veckan anlände till ett iskallt Sverige ger knappast kaxigheten ett ansikte. Hon är sliten efter resan från Amsterdam och talar hellre om sina båda böcker "High voltage tattoo" och "The tattoo chronicles" än om det tv-format som gjort henne känd.

Samarbetet med tv-bolaget är inte helt friktionsfritt, anar man.

- Jag upplever det som att tv-bolaget, produktionen, de som jobbar med tv-showen, ingen av de där människorna har något intresse av mig som människa. För dem är jag ett nummer, säger hon och fortsätter:

- När jag har chansen att skapa en bok - som inte är tillrättalagd - så kommer det direkt från hjärtat. Jag tror det är därför böckerna funkar så bra, för att de är äkta och inte har rörts av kostymnissarna.

I "High voltage tattoo" berättar hon om uppväxten i en strikt familj i Colton, Kalifornien och hur hon som 14-åring blev kär, gjorde sina egna första fumliga tatueringar och rymde hemifrån. Mamma och pappa blev inte glada - det skulle komma att ta tio år och en tv-show innan föräldrarna von Drachenberg accepterade hennes livsval.

- Synen på tatueringar har verkligen förändrats. Min pappa var helt emot dem, det tog tio år innan han ville komma och hälsa på i min tatueringsstudio, säger hon.

I dag är det inte alls lika kontroversiellt att tatuera sig, konstaterar hon och hänvisar till statistik som sägs visa att var tredje yngre amerikansk kvinna bär en tatuering. I sina böcker visar hon upp exempel på kändisar hon tatuerat, som förre pojkvännen Nikki Sixx från Mötley Crue och Bam Margera från "Jackass". Själv har hon starka minnen från varje enskild tatuering hon gjort.

- Tatuering är det enda, förutom meditation, som verkligen tvingar dig att vara i ögonblicket. Det finns ingen flyktväg vare sig för kunden eller för tatueraren.

Nu drömmer hon om att få satsa på "mindre saker med kvalitet". Hon drar en drastisk parallell till sina musikaliska favoriter, Kent. På ena armleden finns en slarvigt tatuerad, men känslosam hyllning till det svenska bandet: "I heart Kent".

- Jag har förstått att de är väldigt blyga - det är coolt. Man måste inte ligga på Billboardlistan, eller göra soundtracket till varenda film. Det är förmodligen därför jag gillar dem så mycket - för att de är äkta.

Sara Ullberg/TT Spektra

sara.ullberg@ttspektra.se