Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kastade hundvalpar i väggen – nu startar hon verksamhet i Strömsund

Kvinnans hundar måste omhändertas då de var vanvårdade, nervösa, sjuka och såriga. Hon dömdes i Norge till fängelse och förbjöds att ha hundar. Nu har kvinnan flyttat till en by i Strömsunds kommun, där hon satt upp hundgårdar och börjat bygga upp verksamheten igen:

– Tyvärr gäller inte det norska domslutet om hundförbud i Sverige, säger Länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

Den norska kvinnan dömdes så sent som i februari för grovt brott mot djurskyddslagen, till sextio dagars fängelse, av norsk tingsrätt. Hon förbjöds dessutom att äga, sköta, köpa, sälja eller på något sätt hantera hundar.

Kvinnan fälldes för flera av de punkter hon åtalats för. Hon hade 25 hundar av olika raser, av vilka 22 har omhändertagits och tre har avlivats. Samtliga hundar befanns vara vanvårdade och hade fått utstå onödigt lidande på grund av att pälsen varit så tovig och smutsig att huden inte kunnat andas. Hundarna hade dessutom oklippta klor och flera av dem hade utvecklat tandsten. De var nervösa och ovana vid människor, endast fyra av dem tordes äta och dricka ur matskål efter omhändertagandet. Övriga måste få maten direkt på marken, och i stället för att dricka ur vattenskål så slickade de i sig dagg från gräset.

Rätten fäller henne vidare för att hundarna haft otillräckligt med inomhusutrymme. Utrymmet för de minsta valparna var oisolerat och dörröppningen täckt endast av plast. Inte i någon av kvinnans tre hundgårdar fanns tillräcklig plats för att alla hundar skulle finna lä och skydd mot väta. Många av hundarna hade bit- och sårskador. Inga rena utrymmen fanns, alla var fulla av exkrementer, med ökad risk för sjukdomar och smitta. Där låg också plankor med utstickande spikar, redskap med vassa kanter och så vidare.

Kvinnan fälls också för att inte ha sett till att en sjuk hund fått vård, i åtalet fanns flera sådana fall, men endast ett kunde bevisas fullt ut.

Slutligen fälls hon för att ha avlivat hundar med metoder som strider mot djurskyddslagen. Valpar har avlivats genom att kastas i väggen. Då man på gården hittat nedgrävda kadaver från hundar som utsatts för kraftigt våld, åtalades hon också för att med sparkar, slag och kvävningar avlivat hundar, men detta har ej kunnat bevisas.

I Norge har man flera gånger varit tvungen att tillkalla polis för att få genomföra inspektioner hos kvinnan.

Kvinnan har nu börjat om verksamheten i Strömsunds kommun. Länsstyrelsen i Jämtland har fått varningar från hundorganisationer om att hon anlänt, troligen under nytt namn, och om hennes framfart i Norge:

– Vi vet om det, vi har nyligen fått varningar om just detta, och vi har redan gjort en oanmäld inspektion hos henne, säger Annika Hallin, djurskyddshandläggare hos Länsstyrelsen. Tyvärr gäller inte den norska domen om hundförbud i Sverige, och vi vet inte ännu hur mycket vi kan åberopa det som står i domslutet, innan vi ger henne tillstånd. Nu har hon bara en hund, och den var välskött. Det enda vi kan göra är att hålla ögonen på henne med täta inspektioner.