Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåseri Per Orvegård: Här uppe räcker din semester en evighet

Annons

Ena dagen nordvästan så en gubbe som jag fryser ända in i märgen. Ett par västar och en tunn dunjacka funkar rätt bra.

Men ska vi egentligen stå ut med att det är så kallt? Vi har bara lite drygt tre månader på oss. Att tälta, bygga veranda, tjära ekan, fira en grundlig midsommar, lösa ett och annat korsord, dricka kaffe i bersån (om man har en, såklart), kolla årets upplaga av Arnljot, dra upp nån abborre, fjällvandra, åka Thomée, leka med barnbarnen (om man har några, såklart), cykla, bada i nån bäck, äta picnic i skogen, mata änderna i Badhusparken, skråla på krogstråket, hälsa på nån man inte träffat på länge, klippa gräsmattan, bygga ett bi- och humlehotell, delta i nån målarkurs, försöka vinna en jättestor chokladkaka på Yrans tivoli, dricka en lokal kall på en uteservering, åka till stugan (om man har en förstås), plantera balkonglådorna, cuprinola terassen, plocka ut trädgårdsmöblerna (det kan ju bli en varm kväll), torka bort all björkpollen, putsa fönstren (både hemma och i stugan – om man har nån förstås), äta surströmming, sola (man kanske kan göra nåt försök), fika på Frösövallen, ropa in nåt skit man inte behöver på auktion, laga lunch (i alla fall om man har barn som firar sommarlov), plocka jordgubbar, bygga en trädkoja, segla optimistjolle, kolla om det är nån ny apa på Frösö Zoo (om det finns kvar, förstås).

Men som Tomas Ledin sa redan 1982 – Sommaren är kort. Alldeles för kort.

Kolla på bilden här ovanför. Den föreställer ett av universums mest underliga objekt.

Ett svart hål.

För ganska precis 100 år sedan presenterade Albert Einstein sin allmänna relativitetsteori (E=mc2). Utan dator, miniräknare eller andra hjälpmedel hade världsalltets i särklass skarpaste hjärna räknat ut vad andra vetenskapsmän knappast kommit i närheten av. Den till synes enkla formeln gav upphov till ny upptäckter och har sysselsatt forskare i ett sekel. En av de konstigaste effekterna av teorin var att den förutsa att det fanns svarta hål, alltså grejer (ofta ett slags stjärnor) som har så stark dragningskraft att inte ens de kan släppa ifrån sig ljus. En annan effekt av ett svart hål är den som ska ge den här texten bärighet.

Ju närmare ett svart hål man kommer (ganska omöjligt) desto mer saktar tiden in. Ja, jag vet att det verkar skumt, men för en semesterfirare öppnas helt nya möjligheter. Kommer man riktigt nära ett svart hål står tiden i stort sett stilla (be mig inte förklara varför. Jag fattar inte, jag bara vidarebefordrar lite av Einstein epokgörande upptäckt).

Tänk att du tar ut några semesterveckor och lovar familjen att ni ska åka till Skara Sommarland. I den vanliga överblickbara och begripliga världen är ett sånt besök avklarat på några timmar och man kommer hem betydligt fattigare med tjatiga barn som tycker att spöktåget kunde ha räckt lite längre.

I Einsteins värld kanske det finns ett sommarland i närheten av ett svart hål. Där ute i rymden går tiden vansinnigt sakta, ja är nästan stillastående,

En tur i spöktåget skulle alltså i stort sett aldrig ta slut. Inte semestern heller.

Skönt och skrämmande.

Annons