Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kartlägg hemtjänstens arbetsmiljö”

Berg måste bli bättre på att riskbedöma hemtjänstpersonalens arbetsmiljö.Den anser Arbetsmiljöverket som nu vill att kommunen ska skärpa sina rutiner.

Annons

Vid en samlad inspektion i november upptäckte Arbetsmiljöverket att hemtjänsten i centrala Svenstavik, Myrviken respektive Rätan har en del brister i arbetsmiljön.

Bland annat påbörjas ofta arbetet i de enskilda vårdtagarnas hem utan att en undersökning och bedömning av nödvändiga arbetsmiljöåtgärder har gjorts.

I de enskilda hemmen finns inte alltid ergonomisk städutrustning. Trånga duschar och smala dörröppningar som är svåra att ta sig förbi när vårdtagarna flyttas i rullstol är andra exempel som beskrevs vid Arbetsmiljöverkets inspektion.

”Personalen kan därmed utsättas för sådana risker i arbetet att det kan, på kort eller lång sikt, leda till ohälsa”, skriver verket i sin rapport.

I Rätan och Svenstavik saknas också skriftliga rutiner för regelbundna riskbedömningar i samband med att hemtjänstpersonalen med bil förflyttar sig mellan vårdtagarna.

Kommunen måste nu upprätta rutiner för att göra systematiska riskbedömningar av arbetsmiljön i enskilda hem och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa bland personalen, anser Arbetsmiljöverket. Dessutom måste arbetsgivaren se till att alla som kör kommunens bilar vet hur man kör säkert i olika situationer.

Annons