Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kartellen behandlas som alla andra band"

Skandalomsusade och omdebatterade, men på Yran spelar Kartellen först och främst rollen som en av Sveriges största hiphopgrupper, säger Andréa Wiktorsson.

Nu i maj påbörjade Kartellen sin sommarturné. Sammanlagt gör den kontroversiella hiphopgruppen 16 spelningar i landet varav en på Storsjöyran i Östersund. I veckan meddelade Svenska kyrkan och Kungälvs-Posten att de hoppar av som sponsorer för ett ungdomsarrangemang i Kungälv utanför Göteborg i juni. Orsaken är att de uppfattar det som att Kartellen uppmuntrar våld. Det är inte första gången som gruppen anklagas för att glorifiera kriminalitet och frontmannen Sebastian Stakset har också själv avtjänat fem år i fängelse för narkotika- och vapenbrott.

Andréa Wiktorsson, artistansvarig, säger att Storsjöyran bokat Kartellen först och främst för att de är en av Sveriges största hiphopgrupper.

– Kartellen önskas och uppskattas av vår publik, det har vi märkt på responsen vi fått. Sedan är de ju också en aktuell och intressant grupp som har en tydlig röst i samhällsdebatten, vilket vi tycker gör dem ännu mer relevanta.

I höstas skapade Kartellen tillsammans med Timbuktu debatt med singeln "Svarta duvor & vissna liljor". Låten innehåller textrader som kan tolkas som hot mot ledande Sverigedemokrater. Senaste skivan "Ånger & kamp del 2" beskriver gruppen själv som en rakt igenom politisk skiva.

Finns det anledning att vidta några speciella åtgärder under Kartellens spelning på Yran?

– Vi gör en riskbedömning av alla artister som spelar under Yran och det kommer vi att göra i det här fallet också. Hur mycket folk kommer det att bli? Är det en ung eller äldre publik? Kartellen kommer att behandlas som alla andra band.

Det är många politiska artister på årets Yra. Är det en slump eller ett medvetet val?

– Mångfald och humanism är viktigt för oss. Alla ska känna sig välkomna på Storsjöyran, säger Andréa Wiktorsson.