Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karoly kan konsten att svarva fälgar

Ett specialistföretag av ett något ut­- stickande slag har etablerats i Gällö.

Detta när Ungernbördige Karoly Szabo är i färd med att bygga upp en filial till sitt Stockholmsföretag Flemings Fälgservice, som sysslar med reparation av aluminiumfälgar och som tidvis sysselsätter upp till sex personer.

Företaget sägs vara det enda i sitt slag i landet med den här kompetensen och man ägnar sig åt att laga, svarva, lackera, rikta och svetsa trasiga eller defekta fälgar.

Dessutom åtar han sig att lackera krom.

Det här handlar om finlir med mera dyrbara fälgar.

– Om du kommer med fälgen till en standardbil och som är värd under 1 000 kronor säger jag bara ”köp nytt”, säger Karoly.

Det är när fälgarna börjar kosta lite grövre slantar som de blir intressanta för Karoly.

När LT var på plats i hans nya verkstad i gamla vägverksgaraget, numera ägt av välkände racingföraren Kent Medén, Revsund, hade han till exempel fått in en 19-tums BMW-fälg som fått en snyting och som skulle fixas.

I sitt företag i Stockholm har han gott om kunder från hela landet som äger Chevrolet Corvette, Ferrari och Lamborghini och annat ädelt som rullar på dyrbara hjul.

Szabo noterar att hans verksamhet är tämligen säsongsbetonad och att han i sin verksamhet främst har samarbete med Volvos, Mercedes, BMW;s, Volkswagens och Nissans verkstäder som i sin tur ofta lämnar in försäkringsjobb.

– Det finns ett annat liknande företag i Sverige, Intera i Stockholm, men de kan inte svarva fälgar som jag kan, förklarar Karoly Szabo.

– Det är inte alltför många som vet att en trasig lättmetallfälg går att laga.

Karoly Szabo har bott i 25 år i Sverige och för två veckor sedan flyttade han tillsammans med sin fru Zuzana till Gällö, där dottern, även hon med namnet Zuzana, har skaffat sig en hjärtevän.

– Jag trivs i Gällö.