Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karolin Johansson: Min hemester kommer att spenderas under ytan – vi bor ju ändå på en av landets bästa badorter!

 
Hemester med LT
Visa alla artiklar

Tidigt under coronapandemin stod det klart att den här sommaren kommer att bli annorlunda. En utlandssemester finns inte på kartan och ordet hemester har tagit sin in i allas vokabulär. Och vilken tur vi har som får hemestra just i Jämtland och Härjedalen – en plats på denna jord som har så mycket att erbjuda. Under sommaren kommer vi på LT tipsa dig om ställen att besöka och aktiviteter att göra här i vårt eget län. Och givetvis vill vi ha in dina tips! Välkommen på Hemester med LT.

Bada. Bada är favoriten bland alla verb och den aktivitet jag helst av allt ägnar mig åt. Sommar som vinter, oavsett väder. Jag älskar helt enkelt att bada.

Jag är född och uppvuxen på en av Sveriges äldsta badorter. I min hemstad Varberg har badet varit tradition sedan tidigt 1800-tal och badstränderna ligger utspridda som ett pärlband längs kusten. Nu får Bockstensmannen och fästningen ursäkta mig, men i Varberg står havet i centrum. Det är hit vi vallfärdar så fort solens strålar är starka nog att värma en nybadad kropp. Det är hit vi söker oss en kall och mörk vinterdag när kroppen behöver ett välbefinnande dopp mellan bastusittningarna.

Trots att halva jag härstammar från inlandsstaden Borås har jag omfamnat badtraditionen som om hela jag vore en fisk. Att bo i en stad utan hav på krypavstånd har varit otänkbart. De orter jag flyttat till efter Varberg har därför behövt uppfylla detta kriterium. Jag har jag strukit mig längs den svenska kusten och bosatt mig i städer som Halmstad, Malmö, Karlskrona, Kalmar och Stockholm.

Sen kom Östersund.

En stad mitt i, verkligen mitt i, landet. Inte ett hav så lång ögat kan nå, inte ens om du står på toppen av ett fjäll. Men vad gör man inte för kärleken. En flytt till Östersund blev det och den här fisken gjorde sig redo för ett liv på torra land.

Genom ett helt liv kommer vi många gånger inse att vi haft fel. Ibland svider det men så finns det de stunder då insikten över hur fel du haft kommer att glädja dig. Så var det för mig efter flytten till Jämtland.

Det tog inte långt tid innan jag upptäckte alla fantastiska sjöar och vattendrag Jämtland och Härjedalen har att erbjuda. Så fort solens strålar är varma nog för att tina upp Storsjön börjar jakten på nya badäventyr. Hittills i år har jag bockat av Gimån, Forsaån och Storsjön vid Bynäset på min lista över platser jag ska bada på i år. Och den redan långa listan blir bara längre och längre, för det här länet kryllar av fantastiska badplatser.

Ett tag såg hemesterplanerna dystra ut, hur ska jag kunna bada mig fram genom Jämtland och Härjedalen när vi bara få färdas två timmar från hemmet? Du kan tro att jag jublade när restriktionerna lyftes. Äntligen ska jag få ta ett dopp i Brakkån och Härjeåsjön.

Vill du följa mina badäventyr i sommar eller tipsa mig om nya badplatser hittar du mig på Instagram @karolinemiliajohansson

Här kommer tre tips från mig till dig som vill ut på badäventyr i sommar:

Forsaån längs Forsaleden, Bräcke kommun

Om du parkerar på den norra parkeringen har du bara en kort promenad innan du skymtar det turkosblå vattnet som tar sig genom laxtrappor, vattenfall och sjöar som du också kan bada i. En dag längs Forsaleden är den perfekta aktiviteten för den som både vill njuta av bad och vacker natur. Tänk på att ha bra skor och var rädd om naturen. Forsaleden är en pärla vi vill njuta av länge.

Hallens badplats, Åre kommun

På sommaren åker jag gärna mot Oviksfjällen, oftast till Bydalen. En varm dag blir resan olidlig utan ett badstopp och då ligger Hallens badplats perfekt till. Med plank som går ut i vattnet bildas en liten bassäng perfekt för den som är liten eller den som inte vill doppa huvudet först. Är man lagd åt det mer äventyrliga hållet kan ett hopp från bryggan rekommenderas, förutsatt att det är fritt från båtar.

Ansättsåns canyon, Krokoms kommun

Strax norr om Bakvattnet väntar en av de häftigaste platser jag har badat på. Här har det rinnande vattnet fått forsa fram fritt och genom åren bildat en naturlig vattenpark med pooler, hålor, höga hopp, vattenfall och djupa dyk. Från vägen mellan Häggsjövik och Hotagen tar du av västerut och kör längs en grusväg en bit. Längs ån finns tre markeringar där du kan ta dig ner för att bada och titta på fallen. Det är rätt brant terräng och ett par ordentliga skor är att föredra. Men när du väl är där, då kommer belöningen i form av ett uppfriskande bad.

Hemester med LT

Skicka in dina tips på hur vi hemestrar i Jämtland och Härjedalen till tips@ltz.se och döp mailet till "Hemestra med LT". Du kan också tagga dina bilder i sociala medier med #hemestermedLT. Tillsammans gör vi det bästa av sommaren i Jämtland och Härjedalen!