Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karolin Johansson: Festandet ledde till rubriker vi aldrig trodde vi skulle sätta

Artikel 8 av 12
Chefredaktörens krönikor
Visa alla artiklar

I veckan avslöjade Expressen att Skistars personal i Åre haft fest, 40 personer ska ha deltagit. Taget ur sitt sammanhang är en privat fest inte en nyhet (såvida inte den spårar ur och blir ett ärende för polisen) men när sammanhanget stavas corona blir festandet av intresse för allmänheten.

"Skistarpersonal hade privat fest i Åre där 40 personer deltog", "Stor halloweenfest planeras på Chalmers", "Fest arrangerad av gymnasieföreningar – kan ha varit fler än 50 personer", "Vårdpersonal hade halloweenfest", "Läkarstudenterna festar tätt tillsammans".

Det här är exempel på rubriker som publicerats här i Jämtland och Härjedalen och i andra delar av landet det senaste året. Det är rubriker som för ett år sedan aldrig hade sett dagens ljus. Skulle vi pusha ut nyhet efter nyhet om att det festas runt om i landet, där själva festen var vinkeln, skulle du som läser lyfta på ögonbrynen och undra vad det tagit åt oss: "Har media tappat det fullständigt? Är det sommartorka i nyhetsflödet?"

Men skillnaden nu är att nyheterna om fester alla har en sak gemensamt: Corona. I dessa tider är fester, med andra ord folksamlingar, nyheter. Det går rakt emot de riktlinjer vi förväntas följa för att hålla smittan, och därmed antalet som läggs in eller avlider i covid-19, nere. Därför bli festen en nyhet, kanske till och med dagens största nyhet eller en riksnyhet som festen i Åre.

Att ungdomar festar hör livet till och ska så göra, men i coronatider ska ingen festa oavsett ålder eller anledning.

I våras, när coronviruset var nytt för oss alla hade vi på Länstidningens redaktionen många och långa diskussioner om hur och om vad vi skulle rapportera. Fester och folksamlingar fastnade vi ofta vid. Allmänheten uppmanades att hålla avstånd och inte samlas i för stora grupper, men som privatperson var det och är fortfarande inte olagligt? Hur rapporterar vi om det?

När skolorna startade efter sommaren blev frågan återigen aktuell. Då när smittskyddet började spåra smitta efter flera ungdomsfester. Att ungdomar festar hör livet till och ska så göra, men i coronatider ska ingen festa oavsett ålder eller anledning.

Statsministern har sagt det. Lokala politiker har sagt det: "Det är slutfestat".

När vi medier i länet rapporterade om ungdomarnas fester kände de sig anklagade och tonen i sociala medier var allt annat än mild. Jag läste med förvåning vuxna människor ge sig på barn i kommentarsfälten (ja, de flesta ungdomar är barn) och uttrycka saker jag aldrig hört vuxna främlingar säga till varandra. Men samtalsklimatet i sociala medier är en annan diskussion.

Det är fel och det är farligt.

Dessvärre befarar jag att vi inte har rapporterat om den sista festen i coronatider. Oavsett hur vår rapportering landar hos just dig, så hoppas jag att det blir en tankeställare. Att samlas i stora grupper är fantastiskt. Gemenskap är fantastisk. Men det är inget vi ska ta för givet. Det har corona lärt oss. Just nu kan en fest innebära livsfara för dig och de andra som deltar, och den kan innebära livsfara för den du träffar dagen efter.

- Nu har vi en jul och nyår framför oss, och en långhelg riskerar alltid att öka smittspridningen ytterligare. Några kanske hittar på ursäkter till varför deras glöggtillställning är okej eller just deras stora julfirande inte gör någonting. Det är fel och det är farligt, sa en sammanbiten statsminister Stefan Löfven vid fredagens presskonferens.

Läs också: Skärpta restriktioner införs – munskydd rekommenderas och alla som kan jobba hemma ska jobba hemma