Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karolin Johansson: Ensamheten är ett hot mot vår hälsa – låt oss göra något tillsammans

 
Ofrivillig ensamhet
Visa alla artiklar

På fredag är det alla hjärtans dag. Tvåsamhetens dag. ”En dag då du inte vill vara ensam”. Jag är nog inte den enda som ha känt så någon gång. För att slippa omvärldens studerande blickar och vännernas medlidande har i alla fall jag dragit till med en lögn eller två om hur uppbokad jag är 14 februari. Att alla hjärtans dag fokuserar på tvåsamhet är inget nytt. Alla hjärtans dag kom till Sverige tack vare handeln. Nu är kärleken och parens högtid en av handelns viktigaste dagar enligt en rapport från arbetsgivarorganisationen Svensk Handel från 2019. I sociala medier, på stan, ja även i Länstidningen, kommer vi den här veckan bli uppmuntrade att köpa något till vår käresta och göra något tillsammans med denne på fredag. Och det är inget fel med det, världen skulle nog må bra om vi hyllade kärleken till varandra fler dagar om året. Ja kanske till och med varje dag.

Men myntet har två sidor.

På andra sidan de röda rosorna, chokladpralinerna och de romantiska gesterna finns ensamheten. Forskning visar att ofrivillig ensamhet är mer skadlig för din hälsa än vad rökning är. Ofrivillig ensamhet förknippas ofta med skamkänslor och det finns en uppfattning om att det bara är en viss typ av människor som är ensamma, menar psykologen Anna Bennich.

Men ensamhet kan drabba vem som helst, när som helst i livet. Såväl i unga år som på äldre dagar. Vi kan bli ensamma just för att kärleken tar slut eller för att vår älskade dör. Vi kan uppleva ensamhet när vi flyttat till en ny stad, har svårighet att få nära vänner eller till och med i en kärleksrelation. Och ensamheten kan sträcka sig långt bortom alla hjärtans dag.

Men om ensamhet kan drabba vem som helst, när som helst. Varför är det så tabubelagt?

Den här veckan sätter Länstidningen ensamheten i fokus. I artikelserienOfrivillig ensamhet får du bland andra träffa Leif som är ensam, Jane som hittade gemenskapen genom sporten och Per som kämpar för att äldre inte ska behöva vara ensamma.

På fredag avslutar vi veckan med att bjuda in dig till en ”Alternativ alla hjärtans dag”. En kväll då vi tar journalistiken utanför redaktionen, till dig för att fortsätta samtalet om det viktiga ämnet: ofrivillig ensamhet. Tillsammans med Norra Station Café erbjuder vi en mötesplats där vi kan vrida och vända på perspektiven. Under kvällen kommer du bland annat kunna lyssna på ”Ett hoppfullt samtal om ensamhet” – ett panelsamtal med perspektiv från psykiatrin, hbtqia-rörelsen och PRO, lett av Länstidningens politiska redaktör, Lovisa Arvidsson. Och vi vill höra dina tankar! Vad krävs av dig och mig och samhället i stort för att förebygga ensamhet? Hur kan vi tillsammans vända ensamhet till gemenskap, och vilken roll spelar lokaljournalistiken när det kommer till att bygga sociala relationer i ett glesbefolkat län?

Som chefredaktör för Länstidningen vill jag att du är en självklar del av journalistiken. Jag hoppas att vi ses på fredag!

Var: Norra Station Café, Östersund

När: 14 februari från klockan 15.00

Känner du dig ensam eller har du tagit dig ur ensamheten? Vill du berätta din historia ? Hör av dig till oss på tips@ltz.se eller 063-15 55 30