Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften ska avvecklas

Regeringens energipolitiska överenskommelse har två problem. Dels öppnar den för bygget av nya kärnkraftverk, dels vilar den på skakig parlamentarisk grund. Alliansens partiledare talade om en historisk uppgörelse som gav energipolitiken långsiktiga spelregler. Det var då, 2009. I dag skiljer det tio procent mellan blocken, och även om mycket kan hända fram till valet ligger ett regeringsskifte inom räckhåll. Då skulle Alliansens överenskommelse bli makulatur.

Samtliga rödgröna partier har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas. Frågetecknet har gällt Socialdemokraterna som i Stefan Löfven fick en partiledare som i sin tidigare roll som Metallbas uttalat sig positivt om kärnkraften. Löfven har efterfrågat energipolitiska förhandlingar med regeringen utan att ge besked om sin förhandlingsposition. Den otydliga hållningen har kritiserats och skapat en osäkerhet. Men efter ett uttalande från Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson stängs nu dörren till en blocköverskridande energiuppgörelse för denna mandatperiod.

I samband med en valdebatt mellan riksdagspartierna markerade Andersson att S-ledningen anser att "kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor", enligt Dagens Industri. I enlighet med partiets kongressbeslut är avvecklingstakten en öppen fråga.

Från en del kärnkraftsförespråkare kommer det nu heta att Socialdemokraterna äventyrar den elintensiva basindustrins ställning och att partiet kväver företagens investeringsvilja. Det vore naturligtvis galenskap att avveckla kärnkraften utan att ha hållbara alternativ. Frågan man måste ställa är om vi ska inleda resan mot ett Sverige fritt från atomreaktorer, genom att storsatsa på en grön energiomställning som skulle ge jobb och exportmöjligheter, eller om vi ska bygga in oss i ett fortsatt kärnkraftsberoende.

Med regeringens överenskommelse blir det varken hackat eller malet. Planerna på kärnkraft verkar inte bli mer än just planer. Med tanke på de hisnande kalkyler som följer med ny kärnkraft är det inte konstigt att branschen avvaktar. Skulle olyckan vara framme är kostnaderna astronomiska. Enligt Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, kan slutnotan efter katastrofen i Fukushima hamna på tiotusentals miljarder kronor.

Socialdemokraternas klara besked öppnar för en spännande valrörelse. Ska vi lösa framtidens energiförsörjning med 60-talets lösningar? Eller ska vi våga tänka större än så?