Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraft utan brytning

Under nästan 20 år med den så kallade tankeförbudsparagrafen har Sverige hamnat efter i utvecklingen av kärnkraft, både ur ett anläggningsperspektiv och sett till kärnteknisk forskning. Utifrån att kärnkraften står för nästan hälften av vår elförsörjning så har det statliga stödet till forskning på kärnteknikområdet under lång tid varit ytterst blygsamt. Synen på använt kärnbränsle har handlat om de mycket långa tiderna för slutförvaring. Detta synsätt tar dock inte hänsyn till den tekniska utvecklingen.

I dag utnyttjar vi endast drygt 1 procent av potentialen i det uran som grävts upp medan återstående 99 procent grävs ner som avfall. Flera lovande projekt med olika typer av snabba kärnkraftsreaktorer, som även kallas för 4:e generationens kärnkraft, pågår just nu. I denna typ av reaktorer kan det sedan tidigare använda kärnbränslet istället återanvändas.

Detta öppnar helt nya perspektiv. Med 4:e generationens kärnkraft skulle vi kunna fortsätta producera kärnkraftsel i oförminskad eller höjd effekt under tusentals år. Detta utan att behöva bryta något nytt uran överhuvudtaget. Vi minskar avfallsmängden med uppemot 99 procent och minskar dessutom behovet av slutförvaring från 100 000 år till under ca 1 000 år. Detta innebär inte att behovet av slutförvar försvinner. Det är alltjämt viktigt att vi fortsätter forskningen i Sverige kring slutförvar av använt kärnbränsle, men tidsperspektivet förändras dramatiskt.

Sverigedemokraterna kommer under kommande mandatperiod att arbeta för att de första stegen tas mot en svensk forskningsreaktor kring 4:e generationens kärnkraft. En lämplig plats för en forskningsreaktor skulle kunna vara Oskarshamn, där det använda kärnbränslet finns i dag. För att kunna uppnå ny, modern och ännu mer säker kärnkraft i Sverige behövs också en hög nationell kompetens och för detta behövs ökat stöd till kärnkraftsforskningen.

Vi kommer att rikta anslag till kärnkraftsforskningen för att möta de behov av kompetens som är nödvändiga. Framtiden kräver ren energi till rimliga priser och i det perspektivet måste forskningen få fart.

Josef Fransson (SD)

Energipolitisk talesman

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Reaktoroperatör och kandidat till riksdagen

Ronny Karlsson (SD)

Distriktsordförande Jämtland/ Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel