Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraft sänker Jämtkrafts ranking

Enligt en ranking som Greenpeace gjort av landets elbolag har Jämtkraft sänkt sin andel förnybar energi.

Det är tredje året som Greenpeace synar 120 elbolag i Sverige.

27 av bolagen säljer enbart el som kommer från hundraprocentigt förnybara energikällor. I den förra rankingen var det 20 bolag.

– Att allt fler elbolag ställer om till el utan fossila bränslen eller kärnkraft är en tydlig signal att elmarknaden börjat förstå att klimatvänlig el är ett måste om man vill vara konkurrenskraftig, säger Martina Krüger som är ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace.

i Jämtland har Jämtkraft sänkt sin andel förnybart. Enligt Greenpeace utgörs Jämtkrafts elproduktion till 15 procent av kärnkraft och 81 procent av förnybara energikällor.

Fossil/sopförbränning svarar för 4 procent.

Ju mer förnybar energi i företagets elmix desto högre hamnar bolaget i rankingordningen.

Fyrfasen Energi är det andra bolaget i Jämtland som rankats av Greenpeace. Bolaget har höjt andelen förnyelsebar el till 60 procent.

Fyrfasens kärnkraftsandel ligger på drygt 17 procent. Fossil/sopförbränning svarar för 22 procent av bolagets elproduktion.

Vattenfall Sverige anges till ett av de sämsta bolagen med nästan 49 procent kärnkraft i bolagets elproduktion.

Fortum internationellt rankas också som ett av de sju sämsta bolagen med 46 procent kärnkraft i elproduktionen.