Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraft ingen räddning

Regeringen tog nyligen ytterligare ett steg mot byggande av ny kärnkraft genom en forskningssatsning på ny kärnkraftsteknik. Man menar lättvindigt att kärnkraften skulle stå som lösningen på klimathotet.

Detta resonemang kan ses som logiskt i en debatt där kärnkraftens fördelar är rena sakfel samtidigt som dess nackdelar sopas under mattan. För att räta ut frågetecken och missuppfattningar så ger jag här en komihåglapp till er som börjar falla för alliansens och kärnkraftslobbyns tillsynes enkla lösning på ett komplext problem.

# Kärnkraft löser inte klimatkrisen då den tar för lång tid att bygga. Byggandet är heller inte samhällsekonomiskt hållbart. Om ny kärnkraft skulle byggas i Sverige kommer den att kosta nära fyra gånger så mycket som dagens. Det senaste exemplet är det finska kärnkraftverket i Olkiluoto som skulle tagits i bruk 2009 och kostat 3,2 miljarder euro men nu beräknas kosta uppåt 11 miljarder och tas i bruk tidigast 2018.

# Kärnkraften är inte koldioxidfri. Livscykelanalyser visar att om man tar hänsyn till mer än bara själva energiomvandlingsprocessen, innebärande uranbrytning, anrikning, byggande av produktionsanläggningar, materialprocesser, transporter, avfallshantering, nedmontering av anläggningar, efterbehandling av mark et cetera, så släpper kärnkraft ut mer koldioxid förnybara kraftproduktionssätt.

# Sverige stannar inte utan kärnkraft. Av Sveriges totala energianvändning används cirka 75 procent inom den byggda miljön och industrin. Flera oberoende utredningar visar att cirka 30-50 procent kan effektiviseras bort med känd och beprövad teknik, utan någon avkall på komfort eller kvalitet.

# Kärnkraft är ett ändligt energislag. Om vi fortsätter att använda motsvarande mängd uran som i dag, så kommer världens lättillgängliga uranreserver att räcka i 40 till 50 år, enligt Internationella atomenergiorganet. Brytning av uran bär dessutom stora miljörisker.

# "Absolut säkra" reaktorer är en myt. Inte minst den mänskliga faktorn gör att en härdsmälta kan inträffa i vilken kärnreaktor som helst.

# Slutförvaringen är ännu inte löst och nuläget är en förvaringstid på 100 000 år.

# Risken för att råvaran används till kärnvapen kan inte bortses ifrån.

De energibeslut vi tar i dag påverkar, förutom oss själva, oöverskådligt många generationer efter oss. Vi har oerhörda möjligheter att vara föregångare för många andra nationer att investera i säker, effektiv och klimat- och miljöriktig energiteknik. Samtidigt finns också stora ekonomiska möjligheter i att utveckla produkter och tjänster inom energiområdet. Inte minst här i Jämtland där vi har kunskapen och råvarorna. Låt oss istället skörda frukterna i en omställning mot 100 procent förnybart.

Karin Österberg (MP) kandidat till Landsting, riksdag och Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel