Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlskoga blev årets kulturkommun

Annons


Årets kulturkommun 2009 heter Karlskoga. Den gamla kanonstaden står i dag för ett samhälle där kultur och innovation är ledord, menar fackförbundet SKTF som på tisdagskvällen delade ut priset i Göteborg.

Det är tjugonde året i rad som SKTF delar ut priset som enligt stadgarna ska gå till en kommun "där kulturen genomsyrar den kommunala verksamheten och utgör en självklar del av medborgarnas vardag".

Karlskoga ansökte redan förra året om att få bli årets kulturkommun. Den gången fick man se sig omsprungna av Göteborg. Men i år föll juryn för Karlskogas kulturvision, med en "medveten och långsiktig kulturverksamhet som skapar närhet till medborgarna". I juryns motivering lyfts bland annat kulturskolan och biblioteksverksamheten fram, den senare gav allmänt eko redan 1994 då Karlskoga bibliotek utsågs till årets bibliotek.

Till Karlskoga Tidning säger Hans Lundell, som är chef för kultur- och föreningsförvaltningen i kommunen, att kulturen är en nyckel för Karlskoga "för att se till att det blir en trevlig bra, positiv och kreativ kommun där man vill bo". Han tillägger att Karlskoga är sexa i landet när det gäller satsning på kultur räknat i kronor per invånare.

-Härligt. Jag är mest glad för personalens, kulturföreningarnas och alla karlskogabors del, säger han.

De övriga nominerade kommunerna var Bollnäs, Karlstad, Skara, Säter, Uppsala och Örnsköldsvik. Priset delades ut på Världskulturmuseet i Göteborg i samband med SKTF:s kulturmanifestation. Den vinnande kommunen får konstverket "Oblique suit" i olja och oxiderat silver av konstnären Martin Engström och ett vandringspris, signerat Rune Strand.

Mer läsning

Annons