Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksbrev av Wilde upptäckt

Annons


Oscar Wildes kärleksaffär med Lord Alfred Douglas väckte stort uppseende i slutet av 1800-talet. Nu har författarens första brev till älskaren påträffats, skriver brittiska The Independent.

Kärleksbrevet till "Bosie", som Oscar Wilde kallade sin hjärtevän, ingick i en privat samling med nio texter, som tidigare tillhörde fadern till Douglas.

I brevet, daterat 1892, beskriver Wilde hur han längtar efter att få vara med sin hjärtevän. Troligen skrevs brevet i anslutning till Douglas 22-årsdag, när Wilde gav honom hållare för visitkort.

"Kära Bosie, jag är så glad att du mår bättre och tyckte om korthållaren... Oxford är inte så trivsamt på vintern. Jag åker till Paris inom de kommande tio dagarna. Jag skulle väldigt gärna vilja åka iväg med dit någonstans, där det är varmt... Jag är alltid så upptagen i stan", skriver den berömde Oscar Wilde till "Bosie".

Lord Alfred Douglas förstörde merparten av alla kärleksbrev från Wilde, så den nya upptäckten är av stor betydelse. Det var Douglas fader, markisen av Queensberry, som anklagade Wilde för "onaturlig otukt" och homosexuella kontakter. Beskyllningarna ledde fram till det åtal som gav författaren två års straffarbete 1885.

Mer läsning

Annons