Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek, politik och skön galenskap

/
  • Stor spelglädje. Det märktes att det var en hungrig Ulf Lundell som mötte Yranpubliken under fredagen. Uffe log, ja, han till och med skrattade, och kastade ut sitt munspel bland folket. Och bjöd på låtar som ”Snön faller”, ”Rött” och ”Lycklig man”. Publiken stöttade, och ville aldrig sluta skrika Uffe. Vilken skillnad mot för fyra år sedan. Foto: Henrik Evertsson

Ulf Lundell

Stortorget

(fredag)

Artikeln uppdaterad.

Annons

Nästan redan från start kändes det att Ulf Lundell var ute för att göra något särskilt. Kanske en revansch för den mer än lovligt trötta Yran-spelningen senast. I svart skjorta och blåa jeans drog han igång med ett antal politiska ställningstaganden. ”Omaha”, ”Rött” med extra ilsket rullande ”r”, ”Folket bygger landet” och ”Förlorad värld” är en kvartett starka prov på att Ulf Lundell har viktiga saker att säga, saker som inte alla alltid hör, eller orkar höra.
Ljudet var så perfekt, det som kan låta som trött boogierock blev i stället skönt svängande. Och som femte låt hängde Ulf Lundell på sig den akustiska gitarren för att som han sa göra något speciellt, något från Jämtlands fjälltrakter. Det blev för första gången i sommar ”Snön faller”, helt orepat och som en skön countryballad. Den blev riktigt rörande.
Han berömde oss för att vi såg så fantastiska ut, alla såg ut att vara mellan ”17 och 31, absolut inte mer än 31”. Och för alla ditsläpade pojk- och flickvänner som inte visste vem han är ville han presentera sig. Det blev med den skönt ironiska ”Skaka på dom”, ofta kritiserad men när den görs med så tydlig glimt i ögat som i fredags kan väl ingen invända mot den lekfulla sexismen…eller..?
Ulf Lundell var på ett sjusärdeles gott humör. Och bandet stod ofta och bara log och spelade loss. Särskilt sköna var mötena mellan Marcus Olssons saxofon och Janne Barks gitarr. Tusan vilken version det blev av gamla ”Chans”. Och en så lekfull ”67, 67” har jag nog aldrig sett.
En klar showstopper är alltid ”Öppna landskap”. Men vilken innerlighet och vilken enorm laddning den fick. Han avslutade ordinarie set efter femton låtar med lite uppmaningar och givetvis ”Gott att leva”.
Extranumren blev tre. ”Hon gör mig galen” blev magisk allsång som vanligt och ”Kär och galen” blev riktigt uppfriskande så här 27 år senare.
Ulf Lundell på spelhumör, ett riktigt piggt band där trummisen Andreas Dahlbäck och basisten Josef Zackrisson stod för den trygga grunden och där de ofta fick ösa på som om de vore från E Street. Torget hade kunnat vara mer välbesökt, Och de som valde bort Ulf Lundell i fredags missade verkligen något. Men Gamla Teatern är redan preliminärbokad för en akustisk spelning i höst, så än slipper vi inte honom…

Mer läsning

Annons