Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik, en positiv hobbysnickare

/
  • Bälgen och själva lådan är klar. Nu ska hobbysnickaren Karl-Erik Jansson på Frösön börja tillverka piporna till positivet.”Jag räknar med att positivet ska bli klart till hösten och då är det bara att skaffa en apa och börja tjäna pengar”, säger Karl-Erik och skrattar.
  • ”Ritningen är på holländska, det gör att det tar extra tid att förstå alla mått och instruktioner”.
  • ”Fiolerna är jag inte så bra att spela på, men durspelet låter det bra om”, säger Karl-Erik Jansson, hobbysnickare på Frösön. På bordet ser man hans egentillverkade nyckelharpa.
  • ”När jag är sysslolös snidar jag på min träkedja som jag gjort i ett stycke. Nu har jag kommit ett par meter”.
  • En fantastisk fin hardangerfela ingår i den samling fioler som Karl-Erik Jansson på Frösön tillverkat.

– Nu fattas det bara en apa, så kan jag ställa mig på gågatan till hösten och börja veva. Det säger hobbysnickaren Karl-Erik Jansson från Frösön, som håller på att bygga ett eget positiv.

Annons

För 27 år sedan byggde Karl-Erik sin första fiol. Han lade ner 300 timmar på jobbet och han blev så nöjd över resultatet att han genast började bygga en till.

– När jag gjort 17 stycken fioler, varav en är en hardangerfela, började frugan stillsamt undra om det var någon mening att hänga upp en massa fioler på väggarna som inte användes. Då började jag fundera på att tillverka något annat i musikväg.

– Då kom jag på att en nyckelharpa skulle vara kul att ha och efter ytterligare 300 timmar så var den också klar.

Men det fortsatte att klia i fingrarna på Karl-Erik och han ville tillverka något ännu svårare.

– Det var då jag kom på att pröva att bygga mitt eget durspel. Det var en komplicerad historia att få tät, men till slut gick det och nu spelar jag en trudelutt någon gång när lusten faller på.

Nu tyckte Karl-Erik att han byggt det mesta i musikväg men han hade fortfarande lusten att skapa något.

En dag under Storsjöyran gick han på gågatan i Östersund och såg en ambulerande positivhalare som stod och vevade fram gamla skillingtryck. Då fick han klart för sig vad nästa projekt skulle bli, ett positiv.

Sagt och gjort, han kontaktade några kompisar som han snickrat ihop med tidigare och nu satte de igång med byggandet.

– Vi har väl inte kommit så långt på positivet än, men nu börjar man se vad det ska bli. Själva konstruktionen är invecklad med många pipor och slangar och eftersom ritningarna är på holländska så tar det extra tid.

Positivet kommer att ha 16 pipor och över två rullar snurrar ett papper där det finns markeringar för vilken pipa det ska komma luft i. Luften kommer från en bälg som går upp och ner med hjälp av vevrörelserna.

– Ett positiv är mycket dyrt att köpa färdigt och vad jag vet finns det bara ett privatägt tidigare i länet.

Vad ska du göra med positivet när det är klart?

– Ingen aning. Men frugan har lovat att ställa upp som apa, så vi får väl ställa oss på gågatan och börja tjäna pengar, säger Karl-Erik och skrattar.

Vad blir nästa projekt.

– Ingen aning på den frågan heller. Jag får väl fortsätta med min träkedja som jag tillverkar i ett stycke. Jag har väl kommit nästan två meter på den nu.

Mer läsning

Annons