Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Åke Lundin

/

Karl-Åke Lundin föddes 1946 i Åkvisslan i Ångermanland men flyttade vid fyra års ålder till Rossön där familjen stannade.

Annons

Intressen under ungdomsåren var natur- och friluftsliv, bilar, fotografering och musik samt gitarrspelande. Karl-Åke träffade tidigt sitt livs kärlek Barbro och de gifte sig 1973. De fick barnen Gustaf, Magnus och Sara.

Karl-Åke utbildade sig till verktygsmakare i Sundsvall 1963-65, och fick då ett stipendium från skolan. Efter utbildningen arbetade han vid Bröderna Anderssons verkstäder i Rossön och 1970 började han på Ångermanälvens flottningsförening. Värnplikten gjorde han vid A 4 i Östersund 1966-67.

Karl-Åke var en aktiv person; han timrade upp en fritidsstuga för sin familj, tillverkade renskällor för försäljning, reparerade bilar och maskiner, reste gärna och var bland annat i Marocko och Österrike. Han tyckte mycket om att vara ute i skogen, där han gärna tillbringade tid med familjen, fiskade och jagade, han var också jaktledare och hade jakthundar.

Somrarna som barn tillbringades till stor del i mamma Amandas barndomshem i Hällvattnet, två mil från Rossön, detta var glada minnen och Hällvattnet skulle bli aktuellt igen, för våren 1975 köpte Karl-Åke och Barbro gården. Parallellt med att Karl-Åke fortsatte sitt arbete i Rossön påbörjade de upprustningen av gården och bedrev samtidigt i mindre skala skogsbruk och lantbruk med kalvar, får, höns och häst. Förutom detta köpte Karl-Åke en skogsmaskin med vilken han arbetade extra åt andra skogsägare. Det hårda arbetet gav resultat och Karl-Åke bestämde att han skulle sluta sitt fasta jobb till sommaren 1976 för att de helt skulle ägna sig åt gården. Även om det här var en tid med mycket hårt arbete, så var det framförallt en lycklig och rolig tid för hela familjen.

I mars samma år tog dock Karl-Åkes, och hela familjens, liv en tragisk vändning då han råkade ut för en svår arbetsplatsolycka vilken gav honom en grav hjärnskada. En svår tid följde, och det slutade med att Barbro och barnen flyttade till Tidaholm, där de hade släktingar.

Karl-Åke bodde efter olyckan i en handikappanpassad lägenhet i Rossön, och hade då stöd från sina svärföräldrar, far och även en tidigare arbetskamrat. Han hade hela tiden en bra kontakt med sina barn och Barbro och genom deras vistelser i Rossön och Karl-Åkes längre besök hos dem träffades de regelbundet.

För att kunna vara närmare varandra ordnade barnen ett boende med särskilt stöd för Karl-Åke i Jönköpings kommun. Tillträdet drog ut på tiden men våren 2009 flyttade han till kvarteret Fabriken utmed Vätterns strand i Jönköping. Där blev besöken från barn och barnbarn fler och många utflykter gjordes också. Här fick han ett fantastiskt boende med god omsorg och engagerad personal. Karl-Åke levde verkligen upp, såg välmående ut och trivdes mycket bra.

Gustaf Lundin, Magnus Lundin och Sara Lundin

Mer läsning

Annons