Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karins hjärtstillestånd har fått landstinget att ändra sina regler

Sedan Karin Karlsson drabbades av hjärtstillestånd har landstinget ändrat sina rutiner kring satellitpatienter.

– Vi uppdaterar kontinuerligt de dokument som behandlar våra rutiner, säger Olle Christmansson som är verksamhetschef för området Hud-Infektion-Ögon-Öron på Östersunds sjukhus.

Karin Karlsson skickades direkt från akutmottagningen till en annan avdelning än den hon i normala fall skulle ha hamnat på.

Det skulle knappast hända en patient på Östersunds sjukhus i dag.

– I dag ska man inte skicka någon direkt från akuten som satellitpatient. Om det inte är alldeles exceptionella omständigheter ska alla patienter gå igenom hemkliniken först innan de kan slussas vidare som satelliter, säger Olle Christmansson.

Förändringen är en följd av det öde som drabbade Karin Karlsson.

– Vi såg saker som fallerade i det fallet och då blev vi tvungna att förändra våra rutiner. Det är ett arbete som ständigt pågår, vi noterar alla avvikelser, även sådana som ej får allvarliga konsekvenser, och uppdaterar våra rutiner efter det, säger Christmansson.

Han konstaterar att förekomsten av satellitpatienter långtifrån är idealisk, men samtidigt svår att komma förbi.

– I första hand ska givetvis alla patienter tas om hand på rätt klinik. Tyvärr är det så att det ibland blir fullt på vissa avdelningar och då blir vi tvungna att lägga patienterna som satelliter. Då måste man göra en medicinsk prioritering där man väljer vem man ska skicka vidare.

## Hur går den prioriteringen till?

– Vi försöker att välja de patienter som är mest stabila, har fått den behandling som de ska få och uppvisat positiva förändringar i sitt sjukdomstillstånd.

## Ser du några problem med behandlingen av satellitpatienter?

– Självklart tar man alltid en risk när man vårdar patienter på fel avdelning, samtidigt kan vi omöjligt gardera oss för precis alla situationer av överbeläggning. Hade vi haft så många vårdplatser att vi aldrig någonsin skulle behöva lägga någon som satellit skulle vi vara överdimensionerade, menar Olle Christmansson.

– Vi har en ständig diskussion kring detta och uppdaterar regelbundet vårt rutindokument. Vi känner oss så trygga som vi kan vara i det här.