Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Thomasson: "Visst blir det ett kulturhus"

/

Ett helt nytt kultur- och konserthus nere vid Storsjöstranden? Eller en tillbyggnad i några våningar på Länsbiblioteket? Ja, VAR, NÄR, och HUR är oklart. Men ATT det blir ett kulturhus till slut är Karin Thomasson (MP) tämligen säker på.

Annons

Hon är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun och välkomnar varmt Startskott-gruppens initiativ som vi presenterade här på kultursidan i lördags.

– Det är bra att det inletts en kampanj. Jag hade givetvis tagit tag i frågan ändå, men utan det här stödet vore det svårare att övertyga.

På kommunfullmäktige den 17 mars ska budgetdirektiven för nästa år klubbas, och där kommer pengar till en utredning om ett framtida kulturhus att finnas med.

– Pengarna kommer alltså 2012, men jag hoppas ändå att vi ska kunna starta utredningen redan i höst, säger Karin Thomasson.

Till dem som menar att kommunen inte har råd att bygga ett kulturhus, och som ställer en sådan investering mot till exempel äldreomsorgens behov, säger Karin Thomasson:

– Nej, vi har inte råd just nu. Men det betyder inte att vi ska låta bli att planera för framtiden. Om planeringen är klar när ekonomin vänder så går det ju snabbt att komma igång.

Hon poängterar att ett bygge inte kommer att bli aktuellt under innevarande mandatperiod utan tidigast 2015. Och det betyder att det finns tid att vända på alla stenar fram till dess.

– Vi ska utreda det här grundligt. Jag vill ha en process där alla känner att de får vara med.

Om kulturfolket i stan lyckats samla sig och starta en sådan här kampanj långt tidigare, hade beslutet om idrottsarenan uppe vid Stadsdel Norr blivit ett annat då?

– Nej, det tror jag inte. De båda frågorna hängde inte ihop på det sättet.

– Däremot hängde kulturhusfrågan ihop med Björntanden. Så länge idén om Björntanden levde var det ju där den stora konsertsalen skulle byggas. och det gällde fram till slutet av 2009.

Karin Thomasson är själv musiker – hon spelar cello – och följaktligen ligger just en konsertsal som passar för symfoniorkestrar och andra akustiska grupper henne varmt om hjärtat.

– Det är skandalöst att vi inte har någon sådan sal här i Östersund, säger hon med eftertryck.

Samtidigt är hon noga med att poängtera, att ett framtida kulturhus också måste inrymma mycket annat.

– Det ska vara ett hus för både kulturarbetare och publik. Föreningslivet ska ha en plats där och man kan också tänka sig att inrymma kommersiella lokaler som musikaffärer, instrumentverkstäder med mera.

Olavskvartalet i Trondheim skulle kunna vara en förebild, menar Karin Thomasson. Där samsas konservatoriet, symfoniorkestern och musikskolan i husets övre våningar med shopping i gatuplanet.

Men det finns också många intressanta kulturhus i Sverige att titta på:

– Luleå har till exempel inrymt både konsthall och bibliotek i sitt nya kulturhus, säger Karin Thomasson.

Fönstret i hennes tjänsterum vetter mot Länsbiblioteket, och tanken har faktiskt slagit henne:

– Varför inte bygga på några våningar där? Det ligger ju väldigt centralt och bra till.

Ja, det lär komma många idéer och förslag som ska stötas och blötas innan kommunen kommer till beslut i den här frågan. Förmodligen många fler än dem som redan varit uppe – för det här har ju diskuterats i åratal.

Karin Thomasson drar sig till minnes ett förslag som kom upp innan Länskulturen flyttade ut till Folkets hus i början av 2000-talet.

– Då pratade man om att bygga på några våningar på Storsjöteatern och göra en förbindelse in till kontorslokalerna i parkeringshuset. Tänk vilket härligt och centralt kulturhus det hade kunnat bli.

– Men nu blev det ju aldrig något kulturhus ovanpå teatern. Det blev ett försäkringsbolag i stället...

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons