Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Paulsson: ”Ekonomin är en förutsättning för att allting annan ska fungera”

Det var inte självklart att Sossarnas frontfigur Karin Paulsson skulle ställa upp i höstens val.

Men när hon väl bestämde sig ställde hon genast in siktet:

– Det behövs en ny majoritet i Berg, säger hon.

Annons

Oppositionsrådet Karin Paulsson, Västnor, beskriver den gångna mandatperioden som mycket rörig.

– Vem är det egentligen som är i majoritet? Vem styr? frågar sig Karin Paulsson.

– Det är inte lätt att vara opposition när vi inte vet vad vi ska opponera på. Under mina dryga 20 år i politiken har jag aldrig varit med om någonting liknande, fortsätter hon.

Den kommande mandatperioden kommer att bli bättre, hoppas och tror Paulsson. Och hon tar gärna över ordförandeklubben från Lena Olsson och Bergspartiet.

– Jag tror inte att vi kan få egen majoritet. Men vi räknar med att även de kommande fyra åren ha mellan åtta och tio mandat, trots att antalet ledamöter i fullmäktige minskar med åtta, säger Karin Paulsson.

Socialdemokraternas huvudfrågor i höstens val är traditionella; partiet vill satsa på vård, skola och omsorg.

– Dessutom värnar vi om de ekonomiska frågorna. Ekonomin är en förutsättning för att allting annan ska fungera.

För att byta ut de röda siffrorna mot svarta vill Karin Paulsson öka inflyttningen genom att ge ett mervärde till de som är bosatta i kommunen. Dessutom vill hon fortsätta kämpa för att behålla kommunens bolag.

– Det var nära att majoriteten sålde BTEA för två år sedan. Det är horribelt att sälja ut de bolag som inbringar pengar till kommunkassan, säger hon.

Samtidigt som Socialdemokraterna vill fortsätta utveckla Bergs kommun, kan Karin Paulsson inte lova att fler byskolor inte läggs ner.

– Det går aldrig att säga hur det blir med skolan. Och det finns en gräns för hur få barn det kan vara i en skola.

Under de senaste årens skoldebatt har vård och omsorg fått stryka på foten, tycker Karin Paulsson. I det senaste sparpaketet fick vården det största sparkravet. Vården måste därför ses över under nästa mandatperiod, tycker Socialdemokraterna.

– Vi måste bland annat få bort alla ofrivilliga deltider. Vi kommer behöva anställda många ungdomar inom vården de närmaste åren, men om det bara finns en massa deltidstjänster kommer ungdomarna inte att vara speciellt intresserade, säger Karin Paulsson, som själv arbetar inom vården.

Förutom de klassiska valfrågorna har Socialdemokraterna också riktat in sig på kulturen i årets valdebatt.

– Vi vill dra ner på avgiften till den kommunala kulturskolan. Det kostar en hel del att hyra instrument, och för en familj som lever på marginalen tror jag att det är den typen av utgifter som får stryka på foten först. Så tycker jag inte att det ska vara.