Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Österberg (MP) om nya asylpolitiken: "Det är inte miljöpartistisk politik"

Nu kommenterar Miljöpartiet lokalt den nya asylpolitiken.
– Min spontana reaktion var "Vad är det som händer", Karin Österberg, distriktsordförande för Miljöpartiet i Jämtland-Härjedalen

Läs även: Poliser från länet skickas till Skåne med anledning av asyltrycket

Tillfälliga uppehållstillstånd, ID-kontroller, ålderstester och skärpta krav på anhöriginvandring var några av punkterna som S-MP-regeringen presenterade på tisdagen 24 november.

Läs även: ID-krav införs på färjor

Karin Österberg, Miljöpartiets distriktsordförande i länet, visste att förhandlingar mellan regeringspartierna pågick. Men inte vilka åtgärder som man hade kommit överens om.

– Min spontana reaktion var "Vad är det som händer". Det här är ju inget som jag känner igen som miljöpartistisk politik.

Det är ditt eget parti som står bakom förslagen som kraftigt ska minska inflödet av asylsökande i Sverige.

– De (förslagen) kommer alltså inte från oss. Det är en förhandling med (Socialdemokraterna), där man kommit fram till att det är nödvändigt med en tillfällig andningspaus med anledning av att vissa kommuner och vissa delar i mottagandet är extremt ansträngt.

Vad säger du till de som röstade på Miljöpartiet och som inte tycker att det här är miljöpartistisk politik?

– Jag håller med. Det är inte miljöpartistisk politik. Men alternativet till att gå med på denna tillfälliga paus i mottagande hade varit att kliva ur regeringen och då hade troligen förslagen sett än värre ut.

Vad säger du till de som nu tycker att ni nu antagit Sverigedemokraternas politik när det gäller asylpolitiken?

– Jag anser inte att det är Sverigedemokraternas politik. Det är en tillfällig lösning för att Migrationsverket och vissa kommuner som har ett särskilt ansträngt läge ska hinna ikapp och få chans att formera om och sätta in kapacitetshöjande åtgärder, för att sedan kunna ta emot i samma takt igen.

– Fördelningen över landet är väldigt ojämn. Vissa kommuner går på knäna samtidigt som andra kommuner skriker efter att de vill ha fler (asylsökande). Jämtland kan ta emot fler. Gotland vill ha fler.

Både Åsa Romson och Gustaf Fridolin har gått ut och kritiserat innehållet i de åtgärder som regeringen presenterat. Varför står inte Miljöpartiet upp för den politik som ni är med och driver i regeringen?

– Jag tycker inte att man ska försvara åtgärderna i sig. Däremot stå upp för partiets val att sitta kvar i regeringen och alltså gå med på förslagen. Det finns en skillnad i det. Alternativet hade varit att gå ur och då hade åtgärderna sett än värre ut.

Läs även: Fall av Hepatit A upptäckt på asylboende