Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Öhman

Den 29 november avled Karin Öhman lugnt och stilla i sitt hem i en ålder av 87 år.

Hon var född med namnet West, i byn Böle, Hallen, på en av äldsta bosättningarna i Ågårdarna. Där växte hon upp i ett hushåll med flera generationer, något som inte är lika vanligt i dagens urbaniserade samhälle. Förutom modern och en halvbror fanns även morfar kvar i livet i många år, liksom en ogift broder till mor Märta. Denne drev en verkstad på gården där även halvbrodern var verksam en längre tid. Det bör ha varit en spännande miljö i en tid då personliga möten mellan barn och äldre människor var den vanligaste kommunikationsvägen. På andra sidan den brusande Dammån låg byn Åhn, där släktingar och vänner bodde.

År 1941 öppnades en ny kontaktväg. Då installerades en telefonväxel i Karins hem med hennes mor som föreståndare och tonåringen Karin som hjälpande telefonist. Den blev kvar ett drygt decennium innan automatiseringen. Men då hade Karin redan blivit bekant med sin blivande livskamrat Richard från Vindeln i Västerbotten och det personliga samtalet var åter det viktiga.

Jag minns ännu då Karin och Richard första gången kom hem till oss. En vacker sommardag i mitten av 50-talet kom en mullrande BSA 500 inrullande på gårdstunet med Karin som förare och Richard som passagerare. Karin var sportig och sedan de två blivit ett par fanns de ofta ute på skidor vintertid. Gärna på tur i skogen hemmavid eller i backarna i Bydalen, som för övrigt tidigt grundades av Per Bertilsson, en bror till Karins morfar.

Nu ska ingen tro att det var något märkligt i att en jamtsk stårsa skulle komma in i familjegemenskapen. I huset fanns redan banden med grannlänet. Vår mor hade sedan början av 1930-talet en yngre syster bosatt i Brunflo med familj, och en kusin till dem var sedan länge bondmora i Marieby. Dessutom bodde i Mattmar en av mammas barndomskamrater med familj. Det blev giftermål mellan Karin och Richard 1957 och jag fick ta fotot av brudparet på kyrktrappan efter vigseln. Föräldrarna fanns givetvis också på plats.

Det fattades några månader innan de skulle ha fått fira guldbröllop, då Richard gick bort efter en lång och svår sjukdom. När man förlorat en kär och verklig livskamrat blir livet aldrig mer detsamma. Särskilt om det inte finns en yngre generation som för släktkedjan vidare. Det blev en sorgens tid för Karin och efter något år kände hon sig tvungen att lämna barndomshemmet, där hon och Richard levt merparten av sin tid som makar, och flytta till en hyreslägenhet i Hallen.

Nu är Karins jordevandring slut. Vi minns henne med saknad och värme.

Bertil Öhman