Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Karlsson

/

Karin Karlsson, Oviken, har efter ett långt och strävsamt liv somnat in 91 år gammal.

Annons

Hon föddes i Västeråsen som det fjärde barnet av tio syskon. Som barn blev hon i åttaårsåldern utplacerad som lillpiga hos en familj i Oviken. På söndagarna gick hon den långa vägen till Västeråsen för att få träffa sin familj. Denna separation från de sina var något som gnagde i henne resten av livet. Hon undrade alltid varför.

När hon blev lite äldre fick hon arbete som piga i granngården där hon träffade Kalle i ”Kilians” och de förlovade sig så småningom. 1938 föddes första dottern och när hon var tre månader gifte sig Kalle och Karin och köpte ett eget torp i Västeråsen. Där föddes ytterligare fyra barn och Karin och Kalle försörjde familjen på det lilla jordbruket och Karin bakade tunnbröd. detta skjutsade hon på sparken till affären i Myrviken och sålde.

Under kriget var hon ofta ensam på torpet med två små döttrar eftersom maken var inkallad i försvaret.

1964 flyttade familjen till Sunne där de arrenderade prästgården. Där bodde de till 1972 då de återvände till Oviken och köpte gården ”Gärdwalls” i Bölåsen. 1979 såldes gården till en son och två år senare köpte makarna en fastighet i Borgen där de bodde i 20 år. Åldern tog ut sin rätt och de sista åren bodde Karin i Myrviken, de två sista på Dalsätra.

Karin var varm och gästfri, duktig i allt som rörde hushållet. Hon arbetade hårt och satte alltid familjen främst. Hon hade alltid något för händer – vävning, handarbete och bärplockning låg henne varmt om hjärtat.

Hon sörjs närmast av sin fem barn med familjer.

Vi är tacksamma mot Karin och kommer att minnas henne med värme!

Mer läsning

Annons