Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Hansson

/

Karin föddes i Helsingborg 1937 och var som ung en duktig friidrottare och intresserad av allehanda sport genom hela livet.

Annons

Tidigt fick Karin möjlighet att se sig om. Karin bodde två år i Etiopien i samband med svågerns SIDA-arbete. Spännande möten med människor ledde bland annat till ett möte med kejsar Haile Selassie.

Efter hemkomsten utbildade sig Karin till kartritare. Nästa resa gick till Brasilien med dåvarande maken Berne Hansson som anställdes av Ericsson. De blev pionjärer i den nya huvudstaden Brasilia och fick bland annat representera Sverige innan den svenska ambassaden var på plats. Karin arbetade på en fysklinik där fotbollslandslaget och Pelé testades. Sonen Per föddes 1967.

År 1972 separerade paret och Karin återvände till Sverige och hamnade i Karlshamn som kartritare. Karin vidareutbildade sig och efter studier på folkhögskola kom Karin in på socialhögskolan i Östersund. Hon blev socialsekreterare och stannade i Östersund som anställd i kommunen bland annat som enhetschef på mottagningsgruppen. Karin trivdes i Östersund och blev staden trogen inte minst för att barn och barnbarn fanns i närheten.

Karins intresse för resor gjorde att hon, en väninna och fyra barn bilade runt i Europa. Senare blev det jorden runt på 80 dagar, Brasilien runt, resa till Sydafrika, resor i Spanien samt inte minst golfresor. Otaliga är de platser Karin har sett – något som hon också kommenterade med glädje.

I början av 80-talet inledde Karin sin politiska karriär som folkpartist. Hon satt i kommunfullmäktige och som ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Karin tog initiativ till Östersunds båthamn, skidstadion, Verkö slott och klockspelet i rådhuset. Karin hade i många år abonnemang på teatern. Hon var aktiv in i det sista och spelade golf en månad före sin död och i sjuksängen producerade hon politiska förslag som hon önskade oss andra driva vidare.

Karin engagerade sig också i Frösö golfklubb, Föreningen Norden och Skånska gillet.

När Karin lade politiken på hyllan började engagemanget i Lions club Brunkullan och med projektet Sveriges julgran. Liksom Gävle har Sveriges julbock har nu Östersund Sveriges julgran. Aktiviteten där företagare är med och sponsrar har inbringat 100 000-tals kronor till forskning om cancer, en sjukdom hon själv drabbades av.

Karin sörjs närmast av sonen Per med sambo Monica och barnbarnen Kelvin och Kalina, brodern Bosse samt släkt och många vänner.

Vi är många som saknar Karin. Sorgen över att en rolig, idérik, intressant och härlig människa inte längre finns lindras av glädjen över att vi fått möjlighet att dela Karins liv – det berikade våra.

Mer läsning

Annons