Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karibu är stället som gäller i stället för krogen

/
  • Snowboardåkaren och fotografen Mikael Frisk startade Café Karibu för tre år sedan.  Foto: Henrik Flygare

Morotskaka och Fia med knuff. Många vill hellre fika och spela sällskapsspel än att trängas i en bar. Café Karibu i centrala Östersund har blivit ett viktigt alternativ till krogen.
– Här är det okej att bara vara, säger grundaren Mikael Frisk.

Annons

För fyra år sedan kom Mikael Frisk och tre vänner på idén att öppna ett kvällsöppet kafé för alla som inte har någon lust att gå på nattklubbar eller som kanske inte har åldern inne för att göra det.

– Det finns egentligen ingenstans för dem att ta vägen, det är busstorget eller McDonalds som gäller. Vi ville skapa ett ställe med en varm atmosfär där man får vara sig själv, säger Mikael.

Och så har det blivit. Det har gått några år sedan Karibu slog upp portarna bredvid Pingstkyrkan och det märks att kaféet har blivit ett etablerat ställe. Det finns sittplatser för 60 personer men ibland blir det till och med kö utanför. Många vill in i värmen för att prata av sig, äta gott för en billig peng eller kanske lyssna på livemusik.

– Man träffar så många människor. Det är kul att göra något både för dem och tillsammans med dem. De flesta stannar flera timmar, säger Mikael.

Av de drivkrafter som startade verksamheten är han ensam kvar. De andra tre har försvunnit dit jobb och skolor har lett dem. Men självklart skulle Mikael aldrig kunna hålla lokalen öppen om det inte vore för alla de som hjälper till frivilligt; församlingsmedlemmar, pensionärer, ungdomar och andra stamgäster brukar träffas en gång i veckan och baka massor av godsaker inför helgen.

– Det krävs sex personer för att vi ska kunna ha öppet och vi måste ha lite framförhållning för att hinna baka. Vi brukar dela upp kvällen i två pass, ett öppningspass och ett stängningspass.

Eftersom allt fikabröd bakas av de som hjälper till så har man inte satt något pris på fikat utan man betalar det man vill. Man lyckas ändå gå med en liten vinst eftersom lokalen ägs av pingstförsamlingen och den enda egentliga kostnad man har är bakingredienserna. Mikael berättar att överskottet går till ett skolprojekt i Etiopien.

Vanligtvis brukar kaféet stänga under sommaren, men i år är det fortfarande oklart hur det blir när sommarlovet börjar. Mikael vet att det finns starka önskemål om att hålla stället öppet. Och under studentnatten finns givetvis Karibu på plats någonstans i vimlet.

– Antingen öppnar vi kaféet eller så går vi ner på stan för att bjuda på lite morotskaka och kaffe, säger Mikael.

Mer läsning

Annons