Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karbelius kommer igen

I dag har konstnären Rolf Karbelius vernissage hos Galleri Bolin.

– Målningarna är huvudpunkten, men det blir också skulpturer och teckningar, säger han.

Annons

• Hur länge har du jobbat med utställningen?

– Jag har hållit på i fyra år, med avbrott för den senaste boken som kom 2008. Man jobbar från morgon till kväll, en målning tar från fjorton dagar upp till en månad att göra.

Rolf berättar att uppslag till målningarna får han på olika sätt. Under den dagliga morgonpromenaden med foxterriern Macintosh följer han en slingrande stig i skogen, och där föds många idéer.

– När det gäller måleriet får man en vision, och i ett visst läge börjar målningen ta över arbetet. Då man känner vibrationerna är det bara att hänga med. En målning ska komma levande ur händerna.

– Vi har mycket djur här, och de har kommit in i en del bilder, berättar Rolf.

I målningen "Tystnad" har grannens katt slunkit in, och i många av de övriga verken finns djur; en hackspett, en råtta, en ekorre, en fjäril ...

Många känner kanske Rolf Karbelius mest för hans teckningar av gamla hus och i utställningen finns också originalteckningarna till den senaste boken "Kyrkor, kapell och bönehus".

– Jag föredrar gamla hus. När man tecknar så upptäcker man så mycket. Det dyker upp människor som en gång levt där, säger Rolf.

• Händer det då att människorna kommer med i bilden?

– Nej, människorna kommer inte med, för då hamnar de i centrum för betraktaren. Det är huset och miljön som skall berätta om oss.

– Det är underbart att ligga ute och teckna i bygderna, man får se så mycket och träffa så många människor. Man känner sig som en vagabond. Det är en upplevelse att göra en sådan bok.

Rolf säger att han tycker att teckna, måla och skriva är samma sak; det är skapandet som är kärnan.

– Berättandet blir lite som en saga. Det är lika roligt att skriva som att teckna.

• Har du någon mer bok på gång?

– Nej, men jag har en idé. Jag funderar på att måla brevlådor av olika slag.

Rolf har dessutom gjort ett antal skulpturer, väldigt olika sinsemellan i färg och form. Materialet varierar också; trä, pimpsten och armerat gips.

– Den här borde stå på Stortorget som är så tråkigt nu, säger Rolf och håller upp skulpturen "Air" mot ljuset.

På lördag invigs utställningen. Vad tycker du om vernissager?

– Jo, det är ju roligt om det kommer folk, annars tycker man synd om galleristen. Fast redan som ung tänkte jag att jag aldrig ville bli berömd. Det skulle bara vara störande. Jag trivs bäst i ateljén, i lugn och ro.