Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapslarna som ska förvara uran rostar

Presschefen på kärnavfallsbolaget SKB tonade härom dagen ner de risker som finns med det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark.

Annons

 Jordbävningsriskerna är bara ett problem. Det största problemet i dagsläget är att de konstgjorda barriärerna med kopparkapslar och lera ifrågasätts så kraftigt av från industrin oberoende forskning. Barriärerna måste skydda människa och miljö från strålning i hundratusentals år. Det får inte finnas några osäkerheter om att de fungerar.

Bolaget planerar att lämna in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark i mitten av mars nästa år. Detta trots att det saknas experimentellt bevis för att koppar beter sig som i de modeller bolaget använder i sin säkerhetsanalys. I berglaboratoriet i Äspö vid Oskarshamns kärnkraftverk rostar kopparkapslarna tvärttom mycket snabbare än förväntat när miljön blir syrefri. Och leran påverkas negativt. Förhållandena för barriärerna är dessutom värre i Forsmarksberget.

Kopparkorrosionsforskare vid KTH är mycket oroade av att kärnavfallsbolaget inte verkar ta dessa frågor på allvar. De menar att ett slutförvar kan börja läcka redan inom loppet av tusen år. Något sådant vore helt oacceptabelt. Men industrin har naturligtvis mycket svårt att backa från en metod som de arbetat med i över trettio års tid. Strålsäkerhetsmyndigheten måste direkt säga ifrån när den får chansen vid prövningen av ansökan.

Johan Swahn, kanslichef, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel