Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapellet i Högvålen ska rivas

Kyrkorådet har fattat beslut om att riva kapellet i Högvålen. En färsk undersökning visar att det är rötskadat.

Eventuellt kommer en ny byggnad att sättas upp, men hur den i så fall ska se ut är inte klart.

 – Vi i kyrkorådet vill ha en lösning klar för hur den nya byggnaden ska se ut innan vi river den gamla. Jag vill att vi ska lösa det här tillsammans med byborna och gemensamt jobba fram hur den nya byggnaden kan se ut, säger kyrkorådets ordförande Benny Tronsson. 

Det finns inga pengar till en ny byggnad i församlingens budget för 2014. Men det kan komma att inrymmas i budgeten för 2015, menar Tronsson.  

– Kyrkorådet tycker att närmare två miljoner kronor för att renovera kapellet är för mycket pengar men vi ska göra allt för att få fram pengar till en ny byggnad där, säger Benny Tronsson. 

Den första fuktmätningen som gjordes i kapellet är fyra och ett halvt år gammal. Mätningen visar att byggnaden var angripen av röta redan då. 

– Jag tycker att det är bedrövligt att det har tagit så lång tid innan något hänt, det här borde ha varit löst tidigare, konstaterar Benny Tronsson. Kyrkorådet har vid flera tillfällen stött på hos lokala entreprenörer, för att få ett kostnadsförslag för renovering av kapellet, men inte fått något svar. 

– Teoretiskt sett kan det ha förvärrat situationen att det har tagit några år, säger stiftsantikvarie Torbjörn Svaan. 

Kapellet är stängt för besökare och all verksamhet. Portarna ska enligt kyrkoherden Kjell Thuvall vara låsta. 

– Det är en säkerhetsrisk att visats i kapellet. Det kan vara farligt både på grund av att det kan rasa och för att det finns röta och mögel, som kan vara farligt för allergiker, säger Kjell Thuvall, kyrkoherde i Tännäs-Ljusnedals församling. Han poängterar att kyrkan gör allt för att rädda kapellets unika arkitektur. 

– Vi behöver engagemang från byborna för att göra det och det har vi, det stödet har tydligt kommit fram, säger Kjell Thuvall. 

Det blir ingen traditionsenlig julotta i kapellet i Högvålen på annandag jul. 

– Men vi ska försöka hitta ett annat ställe i byn för julottan, säger kyrkoherden.