Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kape har mattat av svärtan

Med cirka tio skivor under sitt alias Kape von Diem och otaliga spelningar genom åren har Gustav Hedström gjort sig till en musikalisk institution i Östersund. Nu är ett nytt album klart och LT stämde träff för att höra vad som är nytt under solen.

– Jag har varit så lycklig den senaste tiden, säger Gustav Hedström med ett brett leende.

Nyss hemkommen från en fjällvistelse sitter han solbränd i en gammal biostol på Café Tingshuset med en kopp kaffe, axelväskan och en kopia av nya skivan Virvelvinden på bordet.

Nya skivan har fortfarande kvar en mörk ton som funnits med länge, men i ett försök till självdistanserad analys försöker han förklara.

– Jag har mattat av svärtan.

Trots många verk i bagaget har han svårt att beskriva någon utveckling under åren. Han avdramatiserar och vill inte dra slutsatser.

– På ett sätt gör jag om samma musik hela tiden. Men eftersom jag befinner mig i olika delar av livet och använder olika utrustning så blir det annorlunda. Det känns som att det kommer närmare mig själv och längre från påverkande faktorer.

Men den stora påverkan känslomässigt beskriver Gustav Hedströms som den direkta omgivningen, det är den som sätter tonen.

– Det här är mer skog och fjäll, det är närmare mitt ursprung. Det är mer frisk luft, både mentalt och geografiskt.

Inom trubadurgenren är det många som utgår från att de massiva texterna ska utgå från självupplevda händelser och egna relationer. Något som Gustav Hedström både håller med om och inte.

– Låtarna har sitt ursprung från mig men lever sitt eget liv.

– Egentligen är det sjukt självbiografiskt. Det är som en dagbok, men det vill jag inte säga för det blir fel. Det är mer som brev, som saker jag vill säga till folk.

Men någon turné stundar inte, att skicka runt skivor och marknadsföra sig själv har helt enkelt, inte blivit av.

– Jag är så dålig på att sälja mig. Det finns ofta annat som tar krutet.

Spelkortshögen som låg på fönsterbrädet har letat sig ner i Gustavs händer och han blandar om korten, sneglar på dem och placerar högen prydligt på bordet.

#Vill du säga något speciellt med den här skivan?

– Det får var och en tolka. Jag tycker att den är ganska uppenbar, inga konstigheter, bara rakt upp och ner.