Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos inom psykiatrin - men det har varit värre

Sju patienter inom psykvården på Östersunds sjukhus har tagit sitt liv i år.

Bristande kontinuitet i läkarkontakter kan vara en orsak, men också dålig ledning inom psykiatrin.

Lägg sedan till att 80 personer står i kö för utredning om ADHD och väntetiden ligger på runt 1,5 år.

Men att det skulle vara kaos inom psykiatrin håller inte verksamhetsområdeschefen Håkan Gadd med om.

Det har nämligen varit värre.

Nu byts några chefer ut, en har fått sparken medan de övriga valt att sluta.

– I bland kan det vara många självmord under några år och sedan blir det lugnt igen, säger han. Nu har vi inte haft några självmord sedan början av maj månad.

Alla självmord anmäls till socialstyrelsen enligt Lex Maria, även om patienten endast haft en enda kontakt med akuten eller besökt psykiatrin vid något enstaka fall.

Anmälan ska leda till att de lär sig något av händelsen för att kunna bli bättre.

– Vi har infört att vid varje nybesök ska det göras en strukturerad suicidriskbedömning. Vi har gjort det tidigare också men med variation kring hur det har dokumenterats i journalen.

Att sju personer tagit sitt liv under året är en hög siffra, förra året var det fyra personer.

– Det är helt enkelt sju för mycket, konstaterar han.

• Politikerna har i omställningsarbetet bestämt att satsa på psykiatrin ändå blir det inte bättre?

– Det är en sanning med modifikation, säger Håkan Gadd. Vi har fått 27 miljoner till psykiatrin men under det här året har satsningen dragits ner, med hänsyn till landstingets dåliga ekonomi.

– Men när ekonomin blir bättre ska vi få tillbaka pengarna. Tanken är att pengarna ska pytsas ut under 5-6 år. Summan per år har prutats ner lite för att landstingets ska få det att gå ihop.

Ändå vill Håkan Gadd lyfta fram att de från den här veckan har samtliga överläkartjänster tillsatta och det har aldrig hänt i klinikens historia.

– Vi kommer endast att ha en hyrläkare under hösten, säger han och menar att bristande kontinuitet i läkarkontakterna gör att de kan missa något i det förebyggande arbetet.

– Kommer en patient till sitt 12:e besök och det är en ny läkare orkar de bara inte berätta hela sin historia igen.

• Du har gjort en utvärdering av cheferna inom psykiatrin med ganska uselt resultat?

– Du måste mena medarbetarenkäten. Den är uppdelad i tre nivåer, ledning, grupp och individ. Ledningsorganisationen, jag med mina chefer, fick ett lågt resultat som låg under landstingsgenomsnittet.

– Det bekymmersamt att vi hamnade så lågt, jag har läst alla chefers utvärderingar. Det skiljer mellan dem och en har dessutom toppresultat. Två chefer får väldigt lågt resultat. En av dessa kommer att sluta nu.

• En chef med uselt resultat har du låtit genomgå en kurs i psykoterapi i stället för att avsluta förordnandet?

– Vi ska ha en ordnad chefsavveckling inom landstinget. Vi håller på med en omorganisation inom psykiatrin, då gjorde jag en förlängning av den här tjänsten fram till årsskiftet, men sedan är det slut.

Flera anställda har slutat av olika skäl, både en kurator, två arbetsterapeuter och så tre chefer.

• Är det lång kö då till psykiatrin?

– Vi klarar vårdgarantin utan bekymmer, men inom neuropsykiatriska området, de som väntar på utredning om misstänkt ADHD, där klarar vi vårdgarantin när det gäller första besöket. Själva utredningen som inte omfattas av vårdgarantin där har vi jättelånga vårdtider.

– Vi har satt in extra utredningsteam för att klara detta. Många har en drog - och beroendeproblematik som stökar till det. De måste vara drogfria under tre månader innan utredning.

• Upplever du att det är kaos inom psykiatrin?

– Nej, tvärtom, ser vi till medarbetarenkäten har vi ett mycket bättre resultat nu jämfört med den förra enkäten. Det är dåligt på ledningssidan och det är individknutet. Det kommer att ändras nu när vi byter ut några chefer.

• Vad fick du själv för resultat i undersökningen?

– Jag låg på landstingsgenomsnittlig nivå.