Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos eller inte kaos – det är frågan

Det ser bra ut så här långt. Regeringsbildningen tuffar på. I går fick Socialdemokraternas Stefan Löfven klartecken av talmannen att fortsätta sina försök att bilda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De stora striderna ser ännu ut att kunna avvärjas. Så var ju långt ifrån alltid fallet när man under Göran Perssons (S) tid gjorde upp om en politik som skulle ha stöd i riksdagens majoritet.

Fast även då lyckades man alltid bli överens till sist. Och nu har vi en av många underskattad faktor som underlättar förhandlingarna. Det handlar om det svaga parlamentariska stödet för den nya regeringen.

De borgerliga har till den avgående talmannen förklarat att deras villkor för att inte motarbeta en S-MP-regering, är att den kan lägga en budget som samlar fler bakom sig än en gemensam borgerlig budget. Det anser sig Löfven nu klara.

Han utgår på goda grunder från att Vänsterpartiet inte fäller budgeten och den nya regeringen. Att V trots det vill nå så långt som möjligt i förhandlingar, kan ingen klandra dem för. Men de ser förstås också det parlamentariska läget.

Märkligt nog gäller de borgerligas krav, som talmannen något oegentligt valt att stödja, inte SD:s agerande.

Betyder detta att Sverige och en ny regering är förskonade från politiskt kaos framöver? Det vet vi inte.

Allt tyder på att Stefan Löfven blir Sveriges näste statsminister. Frågan hur länge han kan sitta avgörs av opinionen – eller SD.

Löfven har under hela valrörelsen – och förmodligen till priset av minskat väljarstöd – talat om vikten av ett blocköverskridande samarbete. Det gör honom trovärdig när valresultatet – som inte var svårt att förutsäga – nu gör det nödvändigt