Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanye West

"808’s and heartbreak"
(Roc-a-fella/Universal)
Betyg: 3

Annons
Kanye Wests mamma avled efter en skönhetsoperation tidigare i höst. Titeln "808’s and heartbreak" och de tårdrypande texterna på skivan syftar inte på den förlusten - men tydligt är att hiphopens megastjärna har mått kasst den senaste tiden.
Måhända sökte han tröst i studion, förblindad av tårar och vilse bland alla vocoders, för Kanye West bestämde sig för att s-j-u-n-g-a ut sin hjärtesorg, i stället för att rappa.
Först låter det kliniskt och känslokallt, en fejkad själfullhet som inte alls griper tag, men efterhand börjar låtarna att utkristallisera sig. Inledande "Say you will" är en avskalad 10CC/Phil Collins-ballad som växer för varje lyssning, precis som anthemkänslan i "Street lights" med sina distade effekter.
80-talsblippande syntelectro och depprock är annars tongivande influenser, mer så än hiphop och r’n’b, och "Paranoid" lär funka fantastiskt på dansgolven framöver.
Men "808’s and heartbreak" är ingen helgjuten skiva - och inte ens den mest raffinerade "autotune"-inställning kan förvandla Kanye West till sångare. Det är som låtskrivare, producent och ljudexploratör han funkar bäst.
Annons