Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslostorm från Vittra

/
  • Publiken i Badhusparken kan i kväll se fram emot en nästan två timmar lång föreställning med livemusik varvat med jazz, fridans, disco och street.
  • Numret ”Utsatthet” är våldsamt och berörande. Dansarna jobbar mycket med olika tempon för att skildra vanmakt och förtryck.

Utsatthet, inre frustration och glädje på bara några minuter. Det blåser upp till känslostorm i Badhusparken när Vittras dansesteter har avslutningsshow. – Det är otroligt krävande att gå från kaxighet till glädje så snabbt, säger Jenny Strandberg.

Annons

”Tänk på utstrålningen, den är viktigare än att stegen sitter”, ”Starkt jobbat”. Danspedagogen Kersti Erlandsdotter kommer med råd, förmaningar och peppning. Tjejerna testar olika ansiktsuttryck i spegelväggen, som dominerar hela rummet.

Det är sen förmiddag i Wendlas dansstudio, dansesteterna från Vittra repar inför kvällens show i Badhusparken där också musikeleverna medverkar. Det märks att Kersti har lärt sina elever att fokusera på vad de vill förmedla i rörelserna. Hon tycker att det är viktigt att man har ett särskilt mål när man jobbar med dans.

– Dansen kan säga så mycket. Vi har jobbat mycket med gestaltning och försöker tala om något för publiken. Ett nummer handlar om utsatthet och är väldigt starkt, säger hon.

Ett annat stycke heter ”Meds” och då befinner sig dansarna raskt på ett rehabiliteringscenter där de skildrar en människas inre vid abstinens. Rosanna Hagström har koreograferat. Känslan går snart över i ett glatt, stundtals parodiskt, 80-talsmedley där tjejer bara vill ha kul och röra på sig. Sammansättningen består av tio olika musikstycken och i två av dem får de sällskap av eleverna i årskurs ett. Danskompositionen har alla hjälpts åt med.

– I och med att vi har fått göra allt själva har det skett en enorm utveckling, både inom gruppen och individuellt, säger Jenny Strandberg.

Kersti Erlandsdotter öser beröm över tjejerna.

– Gruppens styrka är alla starka personligheter. De har just de egenskaper som man behöver när man ska armbåga sig ut i livet, säger hon.

Mer läsning

Annons