Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske slutspel – men var är formen, Jämtland?

Basketligans 33:e omgång inleds i kväll. Jämtland finns i Närke för att möta Örebro, ligans jumbolag. En seger garanterar att en plats i slutspelet är säkrad.

Om inte måste Pontus Frivold och spelarna vänta till i morgon då Södertälje möter Nässjö. En hemmaseger där och Jämtland kan börja förbereda sig för kvartsfinalspelet – i så fall troligen mot just Södertälje.

En plats i slutspelet är precis vad supportrar och Jämtland Basket själv har siktat på i år. Går det så gott är det förstås en framgång som inte ska underskattas.

Att gå till slutspel i en av våra största bollsporter är absolut inte lätt, särskilt inte för en klubb som Jämtland. "Älgarna" kämpar på med en snål budget, med en smal trupp (och återigen en skadekarusell som är den värsta i ligan – varför?) och en arena/sporthall som må vara klassisk, men som är en av de mest omoderna i ligan.

Pontus Frivold, Bo Wagenius, "Pecka" Johansson, övriga ledare och spelare ska ha rejält med beröm om det blir slutspel. I så fall är det första gången sedan 2011, då en viss Mathias Eckhoff kom in och lyfte Jämtland med sin exeptionella coachtalang.

Den gången bjöd Jämtland på en minnesvärd kvartsfinalserie mot Sundsvall, där man vann båda hemmamatcherna (inför en knökfull Tegelhall) och pressade "Drakarna" till en avgörande match i Sundsvall.

Så bra kommer det inte att gå i år (om det blir slutspel). Orsakerna är flera. Frivold är ingen Eckhoff, man har ingen Darius Hargrove och dessutom är lagspelet inte av samma klass.

Årets spelartrupp är ändå inte mycket sämre än den som Eckhoff hade, även om laget saknar de där matchvinnande distansskyttarna. Då hette startfemman Mjös, Hargrove, Rönström, Klaric och Salaam, med Hellgren, Stien och Marolt som första inhoppare. Sex utlandsproffs, två svenskar.

Dagens niomannarotering ser ut så här: Brown, Darboe, Karlsson, Saleman, Peterson, Hellgren, Boucari, Mukooza och Zaghdane. Tre utlandsproffs och hela sex svenskar.

Problemet är att Frivold är nykomling som ligacoach och fortfarande håller på att bli varm i kläderna. Han har även haft skador som stört och tvingat honom att göra rockader i laget, inte minst på den viktiga guardpositionen (Carter ut – Brown in).

Lagkänslan är dessutom inte lika bra som under Eckhoff. Den norske Jämtlandsfavoriten är en stark ledare, med rutin och enormt kunnande, som inger respekt i truppen. Den respekten har inte Pontus Frivold lyckats skaffa sig än.

Blir det slutspel känns utgångsläget avsevärt svårare än 2011. Då avslutade Jämtland grundserien med fem segrar på de nio sista matcherna. Formen var där.

I år är det tvärtom. Formen är i botten. Inte minst hos stjärntrion Brown, Darboe och Peterson. Dessutom brottas Jämtland med skador på Jimmy Widell, Luka Marolt (de två hade kunnat göra skillnad i år) samt Andreas Karlsson och Serabilo Boucari.

En annan skillnad är att allt tyder på ett kvartsfinalmöte mellan Södertälje och Jämtland. Maskinen Södertälje. Bosnics äckligt disciplinerade Södertälje, där alla vet sina roller och där man pressar sönder sina motståndare med en överlägsen fysisk och tempo.

Det scenariot tror jag inte att ledare och spelare i Jämtland tänker på. Allt handlar om nuet, om att börja prestera högklassig basket och komma tillbaka till toppformen.

Örebro, Sundsvall, Norrköping och Nässjö är de sista fyra motståndarna i grundserien. Det är där vi vill se Jämtland börja hitta rätt. Då kan man återvinna en del av det tappade förtroendekapital som tyvärr förlorats under delar av säsongen gentemot publik och luttrade supporters.