Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske skulle det behövas ett världskrig

Den så kallade Glámusikalliansen fortsätter tjata om Radio Jämtlands musikutbud. De svänger sig med siffror som att 22 procent (ungefär en fjärdedel) av länets invånare är över 65 år som att det skulle vara en anledning till att var fjärde låt som spelas i kanalen ska vara gammeltjo. De generaliserar och drar alla personer i en viss ålder över samma kam. Jag är snart 53. Vilken musik ska jag gilla enligt den glada alliansen? Ok, jag dansade folkdans när jag var tio, men för den skull har jag ingen Frösödräkt och gömda hamboplattor. Det vore spännande att låta Per Söderberg och de andra i den muntra alliansen sätta ihop en låtlista. Första låten ut skulle väl kunna vara Hammarforsens brus. Den gillar väl alla medelålders. Det här att klumpa ihop personer till en homogen grupp är lika galet som att säga att alla män älskar fotboll.

Inte bara olika allianser gör att jag sover dåligt om natten. Nä, när ryssarna – utan att ett svenskt plan lyfter – kan öva attacker mot Sverige några mil utanför kusten med plan kapabla att bära kärnvapen är det väl ganska lätt att inse att det svenska försvaret är att leka med. Förmodligen tycker Putin och hans kompisar att det inte är något att bry sig om.

Överbefälhavaren gick för ett tag sedan ut och sa att svensk militär i bästa fall kan hålla en fiende stången i en vecka. För det uttalandet fick han fan. Politikerna ville inte höra talas om det samtidigt som de skickar helikoptrar och folk för att delta i ett krig långt bort i helvete.

Vissa av de som ska bestämma över oss tror att alla är snälla, har fina avsikter och bara vill alla väl. Somliga verkar fortfarande tro att världen runt oss sitter i ring, dricker rödvin och sjunger "I natt jag drömde".

Både norrmän och danskar verkar stolta över sina länder, men bägge nationerna har pallrat sig igenom jobbiga krig, vilka kanske gjort att de sätter värde på det de har. Det kanske skulle behövas ett par världskrig för att vi ska fatta. Jag kan inte begripa att inte ens de som har betalt för att försvara oss bryr sig. Jas-piloterna har helgledigt och vi får hålla tummarna för att ett eventuellt anfall sker under kontorstid. Men det finns de som säger att några välriktade bomber från illvilliga nationer räcker för att stordelen av Jas-planen inte skulle vara mer än några sotiga flagor på marken.

Jo, jag vet att det är gubbigt att bry sig om sånt här. Hela världen är ju ett globalt kalas där alla ska vara snälla mot alla. Det är i alla fall vad vi ska tro. Men Afghanistan, Syrien, Eritrea, Nordkorea och på 1990-talet Rwanda – ja man kan fortsätta hur länge som helst – borde få oss att begripa att vi inte är där i Utopia riktigt än. Vi ska så klart inte ha resurser för att anfalla något annat land, men jag vill absolut att vi ska kunna försvara vårt eget.

Till sist vill jag bara säga till de som undrar. Jo, soffan passade kanonbra.