Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känns som julafton"

Arbetet med LT:s nya sajt har pågått i mer än ett halvår.
Klockan 17.00 på måndagen är det äntligen premiär.
– Jag har gått runt och myspyst hela dagen, jublar LT:s digitalredaktör Sandra Högman.

Annons

Länstidningen byter till en ny webbsida klockan 17.00 på måndagen. LT:s chefredaktör Viktoria Winberg är nöjd efter flera veckors, ja flera månaders hårt arbete med att utveckla den nya sajten. Adressen är densamma som förut – www.ltz.se – och sajten kommer fortfarande kännas igen från tidigare.

– Men det här är en snabbare sajt och passar lika bra oavsett om man läser den i mobil, surfplatta eller på dator, säger Winberg.

Den nya webbsidan är responsiv. Det innebär att den automatiskt anpassar sin storlek efter storleken på lässkärmen. Om man minskar webbfönstret så följer med andra ord sajten med och anpassar sig efter det nya fönstret. Så man slipper scrolla i sidled för att läsa hela sidan.

Den gamla sajten gjordes i programmet Polopoly som många reportrar och webbredaktörer slitit sitt hår över. Det nya webbverktyget heter Tweakit och är utvecklat inom LT:s moderkoncern Mittmedia.

– Det är lite som julafton. Det är lite med Tweakit som det är med Jesus. Alla pratar om det men ingen har sett det. Så det är spännande att äntligen komma i gång, säger Sandra Högman, LT:s digitalredaktör som de senaste veckorna arbetat dygnet runt med att få den nya sajten sjösatt.

Hur kommer läsare i exempelvis Bräcke och andra delar i länet märka att LT fått en ny sajt?

– Mycket ska man naturligtvis känna igen sig i. Innehållsmässigt ska det inte vara någon skillnad. Men på sikt ska det bli lättare att hitta det man är intresserad av. Vi ska bli bättre på kundvård. Att ta hand om våra läsare helt enkelt, säger Högman.

– Det här är en sajt som kommer att fortsätta utvecklas. Bara för att det är premiär innebär det inte att det är slut med det. Den kommer att utvecklas hela tiden, säger Viktoria Winberg.

Förutom att "nya" www.ltz.se kommer gå snabbare att ladda så blir det även flera andra nyheter. LT kommer att ha exklusivt premiummaterial för sina prenumeranter. Och även en e-tidning som till utseendet är lik papperstidningen. Men kommer ut på vissa dagar då det inte är någon papperstidning. Premiären blir redan nu på långfredagen.

– Vi vill uppmana våra prenumeranter att registrera sig på sajten. Då får man tillgång till allt, säger Viktoria Winberg.

Det kommer även att bli en förändring av kommentarsfunktionen där man enkelt registrerar ett konto hos LT.

– Man kommer fortfarande att få vara anonym (med signatur). Och man har ett grundlagsskydd mot att namnet sprids. Man behöver alltså inte vara rädd för att personuppgifter lämnas ut till någon, säger Sandra Högman.

I morgon kommer både hon och Viktoria Winberg att chatta med läsarna under LT:s marathonchatt.