Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanin allt vanligare syn i grytan

Kanin är en välbekant syn på tallriken i delar av Sydeuropa men i Sverige är det ovanligare. Nu växer dock, enligt branschen, intresset även här.

– Vi märker att det blir fler och fler kunder som ringer, butikerna vill ha kaninkött och restauranger står i kö, säger Gösta Johnsson, ordförande för branschorganisationen Sveriges kaninproducenters förening.

Stjärnkocken Tommy Myllymäki, Sveriges representant i kock-EM, tycker att kaninkött är gott och liknar det vid kyckling. Samtidigt har det av tradition varit svårsålt på restaurang.

– Det har mer setts som ett gulligt husdjur som springer i trädgården, säger han.

Många ställer sig tveksamma till att äta kanin trots att de köper ko- eller griskött "utan att blinka", säger Carl-Gustaf Thulin, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Lamm är också väldigt söta. Det blir en fråga om förståelse för matens ursprung och det tror jag är ganska viktigt.

Nya regler för kaninproduktion håller på att tas fram och burarnas utformning har varit en stötesten.

– Det är sällan Djurens rätt eller branschorganisationer tycker att förslaget är optimalt så man försöker hitta en kompromiss som fungerar och som vi kan stå för, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket. (TT)