Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#kandulova – vad är ett vallöfte värt?

Valrörelsen går in den sista veckan. Utspel, löften och konkurrensen om medieutrymmet intensifieras.

På Länstidningen jobbar våra reportrar för högtryck och insändarredaktören är den mest eftersökte personen på redaktionen. Vår satsning på #kandulova har genererat en mängd lokala frågor och framförallt svar från de ansvariga politikerna ute i kommunerna.

I Berg är Moderaterna det enda parti som tydligt säger nej till en etablering av den omdiskuterade vindkraftsparken i Gräftåvallen, alla partier har ännu inte svarat på den frågan. Politikerna i Bräcke svarar ja på frågan om de kan lova att de elever som studerar i Östersund ska få åka tåg i stället för buss till skolan, här saknas svar från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I Härjedalen är en av frågorna om politikerna kan lova fler och nyare ambulanser till kommunen. De partier som har svarat säger alla nej.

En fråga som var aktuell i Krokoms kommun förra året var Almåsabackens framtid. På frågan "Kan du lova att göra allt för att Almåsa ska kunna öppnas till vintern?" är partierna som svarat rörande överens om att Almåsa ska öppnas – om rätt förutsättningar finns. Det ska bli spännande att se vad de menar med rätt förutsättningar. En fråga som vi definitivt kommer att följas upp.

I Ragunda är en invånare särskilt intresserad av politisk ärlighet. Kan du lova att aldrig ljuga för att dölja något som du gjort fel? Samtliga partier som svarat säger ja. Allians för Ragunda och Kristdemokraterna har ännu inte svarat på frågan.

En Strömsundsbo undrar om politikerna kan lova en ny sporthall, intressant att notera är att samtliga partier som svarat lovar att det kommer att bli en ny sporthall. Glädjande för alla sportintresserade Strömsundsbor. I Åre har skoterturismen varit livligt debatterad de senaste åren, därav frågan "Kan du lova att Åre kommun tar på sig ansvar för snöskoterturismen och att underhålla snöskoterlederna?" Som enda partier lovar Moderaterna och Centerpartiet i Åre det.

Ångaren Thomées vara eller inte vara har debatterats i Östersunds kommun de senaste åren. På en direkt fråga från en invånare "Kan du lova att Thomée kommer i sjön nästa sommar?" svarar samtliga partier utom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ja.

Det här är ett axplock av alla de frågor som fått ett svar på #kandulova. Ett smidigt sätt att få ett rakt svar från din lokala politiker. Vilken fråga vill du ha svar på? Gå in på ltz.se och ställ din fråga.

Det är dessutom ett gyllene tillfälle att följa upp frågan efter valet. Höll politikerna vad de lovade dig? Vad var löftet värt – egentligen?

Jag kan lova dig – vi kommer att följa upp de lokala frågorna, i tidningen och på ltz.se.