Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kändisviner

NI har säkert upptäckt alla kändisviner som står på Systembolagets hyllor. Man kan undra om alla dessa popgrupper, dansband eller kända kockar har varit med och sagt hur det vill ha sina viner eller om det bara är någon som har valt ut ett vin till dem. Under det sista halvåret har det här konceptet blomstrat i Sverige. Det är fortfarande en stor grupp människor som köper vin genom att välja en snygg etikett. Varför inte köpa ett vin med sin idol på?

Här nedan rekommenderar jag följande viner med kändisar på etiketten.

RÖDA VINER

Hårdrocksgruppen AC/DC

Betyg: 1.

Motivering: Det här vinet är helt ok i sin smak, men jag tycker man kan hitta bättre vin som är tillverkade på druvan Shiraz i den här prisklassen.

2010 AC/DC Back in Black Shiraz, Warburn Estate Barossa, South Australia, Australien

Druva: Shiraz.

Karaktär: Doften är relativt stor med en påtaglig ekfatskaraktär samt mörka bär och peppar. Smaken är medelfyllig med ungdomliga frukter och bär i samklang med nymalen peppar och en påtaglig ek ton.

Passar till: Älgkött med en pepprig rödvinssås.

Systembolagsnummer: 2361.

Pris: 119 kronor.

Det här vinet är döpt efter en av de mest kända hårdrockslåtarna, Back in Black efter den australienska gruppen AC/DC. Efter en lång karriär med musiken, sedan 1973, ville man skapa en serie viner från sitt hemland. Den kända vinproducenten Warburn Estate i Barossa fick uppdraget.

Det här vinet har legat på franska ekfat i åtta månader för att ge en lagom ekton till drycken.

Dansbandet Lasse Stefanz

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett mjukt och runt vin som är väl sammansatt.

2011 Lasse Stefanz Valpolicella Classico, Valpolicella, Veneto, Italien

Druvor: Corvina och Rondinella.

Karaktär: Doften är relativt stor med toner av röda körsbär, lakrits och vanilj. Smaken är nästan medelfyllig med röda bär, bra syra och en mjuk avslutning.

Passar till: Stekt och grillad fisk med fänkål och andra rostade grönsaker. Vinet är också gott att dricka utan mat.

Systembolagsnummer: 2138.

Pris: 99 kronor.

Vinet kommer från den kända vinproducenten Luigi Righetti som är en av de största privatägda vinfirmorna i distriktet. I förra veckan skrev jag om Lasse Stefanz amarone som också är värd att prova.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson

Betyg: 2.

Motivering: Det här är en rund och härlig Bordeaux i en nya världen-stil med all sin maffiga frukt. Jag tycker inte den är typisk från var den kommer ifrån.

2009 Robert Gustafsson Selected, Bordeaux, Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike

Druvor: Merlot och Cabernet Franc.

Karaktär: Doften är stor och rik av frukter och bär med en ton av ceder samt örter. Smaken är fyllig och smakrik med en fruktig stil av mogna körsbär och björnbär i en avrundad strävhet.

Passar till: Stek av nöt- eller lamm med en hemgjord gelé på svenska bär.

Systembolagsnummer: 70782.

Pris: 169 kronor.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson har noga provsmakat och diskuterat tillsammans med vinproducenten hur vinet ska vara. Det blev en Bordeaux med en modern karaktär. Vinet har lagrats i ett år på ekfat för att få sin kraft.

Artisten Per Gessle

Betyg: 3.

Motivering: Det här är ett mycket välgjort vin som passar många människor i sin smak.

2010 The Per Gessle Selection Kurt & Lisa, Toscana, Italien

Druvor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

Karaktär: Doften är stor och utvecklad med runda toner av plommon, russin, choklad, ekfat samt kryddor i en bra balans. Smaken är fyllig och kraftfull med mogna plommon, körsbär, ekfat och en dust av mörk choklad. Vinet har en lång eftersmak.

Passar till: Vilträtter.

Systembolagsnummer: 71750 (observera att magnumbuteljen ligger i beställningssortimentet.)

Pris: 249 kronor för 750 ml. och 525 kronor för 1 500 ml. (magnum).

Det här är ett vin som verkligen är framtaget med känsla. En duktig artist i samarbete med en kunnig och erkänd vinproducent vars namn är Allegrini. Per Gessle har döpt vinet efter sin far och mors namn, Kurt och Lisa, och de är även dem som är på flasketiketten.

Nästa dryckesspalt handlar om spännande viner på druvan Petit Sirah som är en av de trendigaste vindruvorna just nu.