Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kandiderar inte som s-kommunalråd igen

Han funderade på att lägga av efter förra valförlusten. Men kom på andra tankar. Nu har Lennart Oscarsson bestämt sig att han inte ska kandidera som kommunalråd för Socialdemokraterna.

– Men jag kommer inte att lägga av med politiken, säger han.

Det är mindre än ett år kvar till nästa val. Resultatet från 2006 var ett stort misslyckande för Socialdemokraterna i Strömsund.

Då var Lennart Oscarsson kommunalråd. Under de senaste fyra år har han fått bekanta sig med en ny titel – oppositionsråd.

Men den politiska karriären sträcker sig längre tillbaka än så när det gäller Oscarsson.

Det började inom SSU i Hammerdal och har fortsatt genom fritidsnämnden, kommunstyrelsen, kommunalråd i åtta år och nu som oppositionsråd.

I år har Lennart Oscarsson varit politiskt aktiv i 40 år.

– Jag har inte fastnat kvar. Det har ständigt skett förändringar i samhället. Ingen dag har varit den andra lik. Det är det som gjort att man orkat hålla på, säger han.

Till LT säger Oscarsson att det har hänt mycket i kommunen under de år som han har engagerat sig politiskt.

Han minns att ända fram till slutet på 70-talet fanns det i princip hur mycket pengar som helst att fördela.

– Det var inte frågan var man skulle spara utan vilka idéer man skulle satsa på.

Trots urbaniseringen och att massor av service har plockats bort från inlandet är Lennart Oscarsson övertygad om att finns en framtid för landsbygden.

Hur mycket har du rannsakat dig själv efter valet 2006?

– Jag var en del av det. Likaväl som jag kan ta åt mig äran när det har gått bra. Det är först när det går lite dåligt som man måste hitta en syndabock.

Funderade du på att lägga av efter det?

– Jo, det gjorde jag.

I dag har Socialdemokraternas oppositionsråd hunnit bli 64 år. Han har bestämt sig för att han inte ska kandidera som kommunalråd för partiet.

Det politiska livet kommer han däremot inte att lämna. Lennart Oscarsson har för avsikt att sitta kvar i kommunfullmäktige och är partiets ordförandekandidat i SUAB (Strömsunds utvecklingsbolag) och Jämtlandsvärme.

– Jag kommer inte att kandidera som kommunstyrelsens ordförande. Man är ganska ensam på toppen och det blåser för jämnan. Det är alltid någon som har synpunkter på att det är åt helvete, oavsett vad man gör. Det är ganska jobbigt. Man är i jour 24 timmar om dygnet, säger Oscarsson.

Ångrar du att du blev kommunalråd?

– Nej, det har varit intressant och lärorikt.

Fotnot: Socialdemokraternas kandidat till posten som ordförande i kommunstyrelsen är Gudrun Hansson.